Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαγκάδια Γορτυνίας: Αναπαράσταση του όρκου των Δεληγιανναίων στην Φιλική Εταιρεία

Εκδήλωση με αφορμή τον όρκο των Δεληγιανναίων, στη Φιλική Εταιρεία, εν ‘ όψει και της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα γίνει στα Λαγκάδια της Γορτυνίας.

Πρόκειται για μία δράση – αφιέρωμα στον άρχοντα των Λαγκαδίων Γιάννη Δεληγιάννη ή Μοραγιάννη.

Είναι η 2η φορά που γίνεται αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στους Δεληγιανναίους των Λαγκαδίων.

Διοργανωτής είναι ο δήμος Γορτυνίας και το Συμβούλιο των Λαγκαδινών.

Συμμετέχει το Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης.

Το δρώμενο θα διεξαχθεί το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα.

Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Λαγκαδίων, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία (είναι ο ίδιος ναός που έγινε δοξολογία στις 23 Μαρτίου 1821 ), σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος.

Μετά τη δοξολογία, στην ιστορική οικεία των Δεληγιανναίων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στα μέλη της οικογένειας και κατάθεση στεφάνων στην εικόνα του Λαγκαδινού πολέμαρχου Κανέλλου Δεληγιάννη.

Ακολούθως, θα γίνει αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Δεληγιανναίων, στη Φιλική Εταιρεία, μπροστά απ’ την οικία που δολοφονήθηκε ο θεμελιωτής της οικογενειακής τους σημαίας, Ιωάννης Δεληγιάννης ή Μορογιάννης. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά, οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία των Λαγκαδίων, με κλέφτικα τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς απ’ το Κέντρο του Ελληνικού Χορού της Τρίπολης.

Η οικογένεια Δεληγιάννη, με καταγωγή απ’ τα Λαγκάδια, ήταν απ’ τις σπουδαιότερες και ισχυρότερες της Πελοποννήσου και έπαιξε ρόλο στην εποχή της Οθωμανοκρατίας, αλλά και στην εποχή προ της Επανάστασης. Το ίδιο συνέβη, βέβαια και κατά τη διάρκεια του Αγώνα, αλλά και μετά την απελευθέρωση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More