Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λούλα: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία – Έντονη δυσφορία στο Τελ Αβίβ

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και συνέκρινε τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά των Παλαιστίνιων με τις ναζιστικές πρακτικές εξόντωσης των Εβραίων.

Στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου παραβρέθηκε με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης, ο Λούλα δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός εξαιρετικά προετοιμασμένου στρατού και γυναικόπαιδων».

Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του Βραζιλιάνου προέδρου στη Γενική Συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης (Photo by Ricardo STUCKERT / Brazilian Presidency / AFP)

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη στιγμή στην ιστορία. Αν και στην πραγματικότητα, συνέβη: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους» συνέχισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, αναφερόμενος στη ναζιστική θηριωδία που κόστισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βραζιλιάνος ηγέτης είχε καταδικάσει ως τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Όμως στη συνέχεια έχει επικρίνει επίσης έντονα τη στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ.

Φώτο Αρχείου – Ισραηλινός βομβαρδισμός στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Ariel Schalit)

Παράλληλα, ο Λούλα άσκησε έντονη κριτική στις δυτικές χώρες για την απόφασή τους να αναστείλουν τη βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά τις ισραηλινές κατηγορίες ότι στελέχη της εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς.

Το Σάββατο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο λατινοαμερικάνος πρόεδρος συναντήθηκε με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ και διαβεβαίωσε ότι η Βραζιλία θα αυξήσει τη συνεισφορά της προς της υπηρεσία αρωγής των Παλαιστινίων και απεύθυνε έκκληση και σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η λύση στη σύγκρουση είναι η δημιουργία δύο κρατών, με την Παλαιστίνη να αναγνωρίζεται οριστικά ως πλήρες και κυρίαρχο κράτος.

SENSACIONAL #VozesProgressistas
Na África, o 1° ministro da Autoridade Palestina,
Mohammad Shtayyeh, agradeceu presidente Lula por defender fim da guerra Israel-Hamas e criação do Estado Palestino, e extr-direita Bolso Nazista játá revolts. Já quero LULA NOBEL DA PAZ pic.twitter.com/o7n89fcsPO

— Spaces Vozes (@vozesspaces) February 17, 2024

Έντονη η αντίδραση του Ισραήλ

Αντιδρώντας άμεσα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε ότι θα καλέσει άμεσα τον πρεσβευτή της Βραζιλίας για διευκρινίσεις και σχολίασε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

#URGENTE: El Ministro de Asuntos Exteriores de #Israel, Katz, ha decidido retirar al Embajador de Brasil en Israel tras las declaraciones del Presidente Lula, en las que acusa a Israel de genocidio e incluso compara con el exterminio nazi.#Hamas #Gazahttps://t.co/UHbBq8txif pic.twitter.com/b95dpM2iEZ

— Santiago Evies אביעז (@EviesSantiago) February 18, 2024

Από την πλευρά του, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Λούλα ως επαίσχυντες. «Πρόκειται για ευτελισμό του Ολοκαυτώματος και για απόπειρα επίθεσης στον εβραϊκό λαό και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η σύγκριση μεταξύ του Ισραήλ και των Ναζί του Χίτλερ αποτελεί υπέρβαση της κόκκινης γραμμής», τόνισε στη δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More