Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Κοβάτση: Πρέπει να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της βίας με το πρώτο επεισόδιο κακοποίησης

Τα θύματα κακοποίησης συνήθως καταθέτουν στον ιατροδικαστή ότι είναι το πρώτο επεισόδιο, ωστόσο, στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές απευθύνονται σε αυτόν έπειτα από επανειλημμένα επεισόδια κακοποίησης, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, η κα Λήδα Κοβάτση, Επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας ΑΠΘ.

Ο πρώτος μύθος, είπε η κα Κοβάτση, είναι ότι “επρόκειτο για μία κακή στιγμή, ο άλλος ήταν ζορισμένος με τα οικονομικά και ξέσπασε επάνω μου…αυτός που βιαιοπραγεί μία φορά έχει πιθανότητες να το κάνει ξανά και ξανά”.

Ο ιατροδικαστής επιτελεί λειτούργημα, τόνισε η διακεκριμένη επιστήμονας, ενώ αυτό που καλείται να εξετάσει κατόπιν καταγγελίας, είναι η σωματική βλάβη, επομένως μία καταγγελία για ψυχολογική κακοποίηση δεν θα φτάσει ποτέ να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Τα λάθη που μπορεί να γίνουν είναι να πει ένα θύμα θα βγάλω μόνη μου φωτογραφίες και θα τις προσκομίσω στο δικαστήριο, καθώς αυτές μπορεί να απορριφθούν στο δικαστήριο ως αλλοιωμένες ή μη αξιόπιστες, επισήμανε η ιατροδικαστής. Το δεύτερο είναι να σκεφτεί ο πολίτης να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και να πάρει ιατρική γνωμάτευση , όμως αυτή έχει τελείως διαφορετική χροιά και αποδεικτική ισχύ σε σύγκριση με την ιατροδικαστική έκθεση που είναι ένα ιατρονομικό κείμενο. Και φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να γίνει καταγγελία, πρόσθεσε.

Στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν εκπληκτικά συμβουλευτικά κέντρα γυναικών, τα οποία δίνουν ανώνυμα συμβουλές και καθοδήγηση, για τη Θεσσαλονίκη, στο τηλέφωνο : 2310528984, ενώ επιπλέον υπάρχει η γραμμή 15900 και η εφαρμογή panic button της Ελληνικής Αστυνομίας.

“Σκοπός είναι να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της βίας με το πρώτο επεισόδιο κακοποίησης”, κατέληξε η κα Κοβάτση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More