Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Μενδώνη για κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: Λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός

Τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Βρετανικού Μουσείου συνιστά η κλοπή σχεδόν τριών χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων τεράστιας αξίας. Ο επιμελητής που ήταν υπεύθυνος και για τις ελληνικές συλλογές απολύθηκε αλλά δεν συνελήφθη.

Το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας eΒay ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα. 

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου, ενώ, όπως αποκαλύπτει η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ στην ΕΡΤ, «ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι ο διευθυντής του Μουσείου πριν από 3-4 βδομάδες είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More