Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Έβρο – 44 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά 44 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Σε συναγερμό τέθηκε σήμερα η Ηλεία, όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε να επιχειρήσει σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Βάρδα Ηλείας. Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι αυτό που προβληματίζει μέχρι αυτήν την ώρα τις Αρχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν στο σημείο 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Η πρώτη φωτιά στον νομό ξέσπασε στα Άγναντα Ηλείας που έκαψε αγροτοδασική έκταση και πλησίασε τον αστικό ιστό. Στις φλόγες παραδόθηκαν πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και δασική περιοχή.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ ακόμα ένας αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας. Συγκεκριμένα, ένας υπαρχιπυροσβέστης υπέστη εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Ένας άλλος πυροσβέστης βρέθηκε στην ζώνη ρίψης νερού και τραυματίστηκε ελαφρά. Έχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με την βοήθεια των συναδέλφων του. Τρίτος πυροσβέστης που έκανε χρέη οδηγού, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, ξέσπασε πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην περιοχή Τραγανό, του δήμου Πηνειού, επίσης στην Ηλεία. Στο σημείο επιχείρησαν 38 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου. Την ίδια ώρα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Πηγάδι ώστε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν την περιοχή Σίμιζα.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες και στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, σε σημείο που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο, που πλέον βρίσκεται σε ύφεση, παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ξεπέρασε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκάλεσε προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες έδωσαν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνέδραμαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη Δασίου, του Ξυλοκάστρου, ενώ νωρίτερα, η άμεση παρουσία επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στα Κουρουπάτα Κεφαλληνίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο ξέσπασε λίγα λεπτά με τις 6:00 το απόγευμα. Στο σημείο επιχειρούν εννιά οχήματα με 20 πυροσβέστες. Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και σε κοντινή απόσταση από αυτόν καλώντας τους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής. Κλείστε παράθυρα, πόρτες για προστασία από τους καπνούς». Λόγω της πυρκαγιάς η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More