Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέση Ανατολή: Φόβοι για πολυμέτωπο πόλεμο – Το εφιαλτικό σενάριο άμεσης εμπλοκής της Χεζμπολάχ, η στάση Ιράν και Υεμένης

Μεγάλη είναι η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων μετά και από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο. Όμως υπάρχει δυσκολία.

Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα. Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς. Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχώς εκτόξευση ρουκετών και το Ισραήλ απαντά πολύ προσεκτικά. Η Χεζμπολάχ δεν εμπλέκεται άμεσα αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν πηγές στο Reuters. Το βλέπει «μέρα με την ημέρα». Περιμένει να δει τι θα γίνει με τη Γάζα και τότε θα αποφασίσει. Πάντως, μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και μια πρώτη επίθεση από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ. Δεν είναι γνωστό ποιος την πραγματοποίησε, παρά ότι δραστηριοποιούνται πάρα πολλές ηγετικές ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν. Χαρακτηρίζεται μικρής έντασης αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ, ενώ έχουμε και τους πρώτους νεκρούς στη Δυτική Όχθη.

Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ. Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα. Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, και όχι για τη Χαμάς.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More