Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίλτος Παύλου. Ένας συνθέτης με έδρα τη Βιέννη μελοποιεί Καβάφη

Στη “Φωνή της Ελλάδας” μίλησε χθες Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ο κοινωνικός επιστήμονας, ερευνητής της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη και συνθέτης Μίλτος Παύλου, που μένει μόνιμα στη Βιέννη με αφορμή την κυκλοφορία της δισκογραφικής δουλειάς του “Ιθάκη“.

Ο Μίλτος Παύλου μελοποίησε τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Θάλασσα του Πρωϊού», Η πόλις», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Ιθάκη», «Φωνές», «Τείχη», «Θερμοπύλες», «Che fece… il gran rifiuto», «Τα παράθυρα», «Επέστρεφε», «Να μείνει», και «Εκόμισα Εις την Τέχνη» μέσα σε ένα διάστημα 35 χρόνων, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνομιλίας με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.

Σε δύσκολες στιγμές, σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μου ή και του κόσμου που εγώ βίωσα τραυματικά, η ποίηση του Καβάφη με βοήθησε να ανακάμψω και να διακρίνω καθαρά… Μελοποίησα πρώτα το ποίημα “Τα παράθυρα” σε μια δύσκολη κατάσταση… Τα παράθυρα συμβολίζουν αυτό που δεν θες να δεις ή που φοβάσαι να ανοίξεις, αλλά όταν το κάνεις, τελικά αλλάζει η ζωή σου… ‘Ήταν προσωπικές στιγμές η δημιουργία αυτών των κομματιών Η δημοσιοποίησή τους έγινες γιατί πιστεύω ότι ως αντίδωρο μπορεί να δοθεί και στους άλλους. Από την προσωπική μου αναζήτηση μπορεί να μεταφερθεί στο συλλογικό γιατί η ποίηση του Καβάφη δίνει την ευκαιρία για έναν αναστοχασμό” είπε ο κ. Παύλου και συμπλήρωσε: “η ποίηση του Καβάφη ως ένα σύνολο αρχών και αξιών που έχουμε ως κληρονομιά, όχι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια και κοινή, χωρίς συμπλέγματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας, είναι μια πολύ καλή αρχή – ιδίως σήμερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην Ελλάδα και στον κόσμο, για να κοιτάξουμε μπροστά. Η μουσική αυτή συλλογή, η “Ιθάκη” υπηρετεί ως μουσικό έργο την ανάγκη ενδοσκόπησης, αναστοχασμού και αναδημιουργίας και θέλει να αναδείξει πόσο κοντά είμαστε στην παγκόσμια κουλτούρα μέσα από αυτή την οικουμενική ποίηση που αρθρώνεται με την ελληνική γλώσσα”.

Ο κ. Παύλου μίλησε ακόμη για τη Μετανάστευση, που έχει ερευνήσει εδώ και πολλά χρόνια, έχει γράψει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη Μετανάστευση, έχει ζήσει ο ίδιος πολλά χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιταλία και στην Αυστρία και εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Φορέα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ενδεχόμενο έσοδο από το cd προορίζεται σε δωρεές σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Τέλος, η μουσική συλλογή “Ιθάκη” του Μίλτου Παύλου θα κυκλοφορήσει σύντομα και με αγγλικούς στίχους.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More