Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίμης Φωτόπουλος: «Πελοπίδας ο καλός πολίτης» από το Θέατρο της Δευτέρας (video)

Συμπληρώνονται φέτος 37 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 29 Οκτωβρίου 1986. Ξεκίνησε να δουλεύει ως ηθοποιός – θιασάρχης από το 1952 και ως σκηνοθέτης από το 1960. Στο θέατρο εμφανίστηκε σε πληθώρα παραστάσεων, σε δεκάδες κωμωδίες αλλά και έργα ρεπερτορίου. Επιπλέον, ξεχώρισε ως ένας από τους πιο αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100 ταινίες. Από αυτές ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής: ”Η ωραία των Αθηνών” (1954), ”Η κάλπικη λίρα” (1955), ”Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” (1955), ”Ο Θόδωρης και το δίκαννο” (1962), κ.ά. Στη Δημόσια Τηλεόραση πρωταγωνίστησε ακόμη σε αρκετά επεισόδια της σειράς της ΕΡΤ ”Το θέατρο της Δευτέρας” καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές ”Τα παλιόπαιδια τα ατίθασα” (1979), ”Ο κήπος με τα αγάλματα” (1981), ”Ο θείος μας ο Μίμης” (1984), κ.ά.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αξιόλογο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Έγραψε 7 βιβλία, 4 ποιητικές συλλογές3 αυτοβιογραφικά και 2 θεατρικά έργα”Ένα κορίτσι στο παράθυρο” (1966) και ”Πελοπίδας ο καλός πολίτης” (1976) που έχουν ανέβει σε αθηναϊκά θέατρα. Ακόμη, οργάνωσε 5 εκθέσεις ζωγραφικής με δικά του έργα. 

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιώνμέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και  Πρόεδρος του Δ. Σ. του Άρματος Θέσπιδος. Για την προσφορά του στην τέχνη τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το έργο ”Πελοπίδας ο καλός πολίτης”, το οποίο έγραψε ο Μίμης Φωτόπουλος και προβλήθηκε στο πλαίσιο της σειράς ”Θέατρο της Δευτέρας” το 1976.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η εκπομπή “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει το έργο “Πελοπίδας, ο καλός πολίτης”. Πρόκειται για το δεύτερο θεατρικό έργο που έγραψε ο Μίμης Φωτόπουλος και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975 με το Θίασο “Αυλαία”. Η σκηνοθεσία είναι του Φωτόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η τηλεσκηνοθεσία του Σταύρου Ζερβάκη.

Ο Πελοπίδας (Μίμης Φωτόπουλος) , ένας ήσυχος και τίμιος άνθρωπος, ζει με τις δύο θείες του (Ζωή Ρίζου, Φρόσω Κοκκόλα). Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από τη ζωή και χωρίς μεγάλες υποχρεώσεις, απολαμβάνει τη δουλειά του σε μια εισαγωγική εταιρεία και την απλή καθημερινότητά του. Έως τη μέρα που κάποιοι «φίλοι», αλλά και συνάδελφοι από το γραφείο, αρχίζουν να τον πιέζουν για κάποιες παραχωρήσεις στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του και για κάποιες μάλλον παράνομες εξυπηρετήσεις. Όταν οι πιέσεις αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή ανοιχτών εκβιασμών, τότε νιώθει τη συνείδησή του να επαναστατεί και να τον κάνει να δει τη ζωή και τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Έτος παραγωγής 1976
Πρώτη προβολή: 22 Νοεμβρίου 1976
Σκηνοθεσία: Μίμης Φωτόπουλος
Τηλεσκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης
Πρωταγωνιστούν: Μίμης Φωτόπουλος, Φρόσω Κοκκόλα, Ευάγγελος Πρωτόπαπας, Ζωή Ρίζου, Κώστας Παπαχρήστος, Βάσω Μεριδιώτου, Πάνος Νικολαΐδης, Ελένη Καλλία

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια: Δαμιανός Αγραβαράς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More