Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαίρη Λαλοπούλου – 14 Μαΐου 1989 (video)

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο της Μαίρης Λαλοπούλου, στις 14 Μαΐου 1989. Η ηθοποιός, που ξεχώρισε μέσα από τους ρόλους της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, γεννήθηκε το 1926 και σπούδασε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1949 με το Ρεαλιστικό Θέατρο, στην παράσταση «Το χρυσάφι», όπου και συνέχισε με τα έργα «Σχολείο συζύγων», «Νυφιάτικο τραγούδι» και «Ερωτικός πυρετός». Ακολούθησαν οι συνεργασίες της με τον Κώστα Μουσούρη, με το θίασο των Έλλης Λαμπέτη, Γιώργου Παππά και Δημήτρη Χορν, με το θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη), ενώ συνεργάστηκε επίσης θεατρικά με τους: Σοφία Βέμπο, Ορέστη Μακρή, Τζένη Καρέζη, Γιάννη Φέρτη, Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά, όπως και με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1952 στην ταινία «Ένα βότσαλο στη λίμνη» κι ακολούθησαν αρκετές ακόμη, ανάμεσα τους οι: «Πικρή αλήθεια», «Οι κυρίες της αυλής», «Επαναστάτης Ποπολάρος», «Τζένη, Τζένη», ενώ συμμετείχε και στις τηλεοπτικές σειρές «Στησιχόρου 73», «Δρόμος χωρίς γυρισμό» και «Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια». Η Μαίρη Λαλοπούλου, όμως, είχε αναπτύξει και σημαντική αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ήταν μέλος της ΕΠΟΝ, όπως και τα τρία αδέλφια της, ενώ τον Ιούνιο του 1944, συνελήφθη σε μια συγκέντρωση, βασανίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει:

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
«Τσάι και συμπάθεια»
(video)

Πρόκειται για το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Ρόμπερτ Άντερσον, που αγγίζει με ευαισθησία το πρόβλημα της μοναξιάς των ανθρώπων, που δεν  μπορούν να τους καταλάβουν οι γύρω τους και της σκληρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται από την κοινωνία. Οι δύο ήρωες του έργου, η Λώρα και ο Τομ, υποφέρουν ακριβώς εξαιτίας αυτής της αδυναμίας των ανθρώπων να καταλάβουν τον διπλανό τους και να τον αγαπήσουν. Προβάλλεται επίσης η τάση να δίνονται με μεγάλη ευκολία χαρακτηρισμοί ή να καταλογίζονται τάσεις και πράξεις σε άτομα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, επειδή είναι διαφορετικοί ή δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου 1959, στο θέατρο «Κυβέλης», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωστή Λειβαδέα.
Υπόθεση: Η Λώρα (Μαίρη Λαλοπουλου), πρώην ηθοποιός, είναι παντρεμένη με τον Μπιλ (Γιάννης Κανδύλας), ο οποίος είναι καθηγητής σ’ ένα κολλέγιο της Νέας Αγγλίας. Ως σύζυγος καθηγητή, προσφέρει στους μαθητές αυτό που επιβάλει η θέση της: τσάι και συμπάθεια. Όταν, όμως, διαπιστώνει ότι οι συμμαθητές του κατηγορούν άδικα τον Τομ (Ντίνος Αυγουστίδης) ότι είναι ομοφυλόφιλος και τον υποτιμούν με τα σχόλια τους, εκείνη τον υπερασπίζεται και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση ακόμη και με τον σύζυγό της. Παράλληλα, αποφασίζει να προσφέρει στον Τομ κάτι περισσότερο: την αγάπη της και την πίστη της σε αυτό που ο παρεξηγημένος νεαρός αξίζει να είναι…

Συγγραφέας: Ρόμπερτ Άντερσον
Μετάφραση: Κωστής Λειβαδέας
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κύρου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κ. Χονδρογιάννης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ντίνος Αυγουστίδης, Μαίρη Λαλοπούλου, Σοφία Μυρμηγκίδου, Τρύφων Καρατζάς, Σταύρος Μερμήγκης, Νικήτας Αστρινάκης, Θεόδωρος Κατσαφάδος, Γιάννης Κανδύλας, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Χρήστος Σοφέτης.
Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 1 Νοεμβρίου 1976

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More