Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαγιόρκα: Φόβος για ανεξέλεγκτο ξεπούλημα των ακινήτων σε ξένους αγοραστές

Το ένα τρίτο του συνόλου των κατοικιών και διαμερισμάτων που άλλαξαν χέρια στο νησί το 2022 αγοράστηκε από ξένους αγοραστές, σύμφωνα με τις αρχές. Το 2021, ακόμη περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές ακινήτων είχαν ξένο διαβατήριο. Οι εύποροι Ευρωπαίοι, ιδίως από γερμανόφωνες χώρες, ηγούνται των στατιστικών στοιχείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεσιτικού κλάδου, αυτή η τάση για τα ακίνητα της Μαγιόρκα είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023.

Το ράλι των αλλοδαπών που ενδιαφέρονται για τα ακίνητα της Μαγιόρκα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που η πίεση προς την κυβέρνηση του νησιού από σοσιαλδημοκράτες και δύο μικρά αριστερά κόμματα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ώστε να αποφασίσει όρια για την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς και μη κατοίκους. Αυτό ακριβώς συνέβη στον Καναδά, όπου οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ενοικιαζόμενη κατοικία επίσης απλησίαστη για πολλούς

Το ιστορικό είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους κατοίκους της Μαγιόρκα και των άλλων Βαλεαρίδων Νήσων (Ίμπιζα, Φορμεντέρα, Μινόρκα) να αποκτήσουν οικονομικά προσιτή κατοικία για δική τους χρήση. Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα διατίθενται επίσης μόνο σε τιμές που πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν.

Το 2022, οι τιμές αγοράς ακινήτων στο νησί αυξήθηκαν κατά οκτώ τοις εκατό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με την κλαδική πύλη Idealista, οι τιμές ενοικίασης σκαρφάλωσαν έως και 14,5 %.

«Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε ένα ψυχαγωγικό πάρκο όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέση», δήλωσε ο Ιάγκο Νεγκερουέλα, σοσιαλιστής υπουργός Οικονομίας των νησιών θερέτρων, στο περιφερειακό κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων. Η ρύθμιση της αγοράς ακινήτων είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του πληθυσμού, εξήγησε ο Νεγκερουέλα. Ωστόσο, οι περιορισμοί για τους Ευρωπαίους πολίτες θα μπορούσαν να έρθουν σε αντίθεση με το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία

Εδώ και μήνες, οι θεαματικές συναλλαγές ακινήτων στο νησί προκαλούν αναταραχή και την εντύπωση ότι μεγάλα τμήματα της Μαγιόρκα περνούν σε ξένα χέρια. Πολλές διασημότητες από τη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ελβετία είναι εδώ και καιρό σπίτι τους στη Μαγιόρκα.
Τώρα και οι πλούσιοι από τον υπόλοιπο κόσμο ανακαλύπτουν το νησί των ονείρων. «Οι ξένοι ξεπερνούν ο ένας τον άλλον στον ανταγωνισμό για τα στολίδια των ακινήτων», γράφει η ισπανική εφημερίδα του νησιού Diario de Mallorca.

Το ακρωτήρι, συμπεριλαμβανομένου του παλατιού και του λιμανιού του, αγοράστηκε από τον Νορβηγό πολυεκατομμυριούχο Ίβαρ Έρικ Τόλεφσεν, όπως επιβεβαιώθηκε από το δημαρχείο της Πολένσα. Σύμφωνα με τη νορβηγική οικονομική εφημερίδα Κάπιταλ, η τιμή αγοράς φέρεται να ήταν 62 εκατομμύρια ευρώ. Ο 61χρονος Νορβηγός είναι ιδιοκτήτης του επενδυτικού ομίλου Fredensborg, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει τον διεθνή κολοσσό ακινήτων Heimstaden. Η Heimstaden είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τη Heimstaden, κατέχει σήμερα 155.000 διαμερίσματα σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων 26.500 στη Γερμανία και 53.000 στη Σκανδιναβία.

Στο μέλλον το νησί των δισεκατομμυριούχων;

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το παλάτι των ονείρων του Τόλεφσεν, ένας άλλος ξένος επενδυτής πραγματοποίησε μια μεγάλη αγορά: Για 165 εκατομμύρια ευρώ, ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Φερνάντο Τσίκο Πάρντο απέκτησε μέσω του επενδυτικού του ταμείου Έμιν Κάπιταλ το παραδοσιακό ξενοδοχείο Φορμέντορ της Μαγιόρκα, το οποίο περιβάλλεται από ευρύχωρα πάρκα και κυνηγότοπους.

Την οργή προκάλεσε το γεγονός ότι ο επενδυτής δεν τήρησε το σχέδιό του να διατηρήσει και να ανακαινίσει τον πιο διάσημο και σχεδόν 100 ετών ξενώνα του νησιού. Αντ’ αυτού, οι εκσκαφείς κατεδάφισης κινήθηκαν για να δημιουργήσουν χώρο για ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο.

Η τελευταία εξαγορά από τους Βρετανούς δισεκατομμυριούχους αδελφούς Ρούμπεν δεν έτυχε επίσης καλής υποδοχής στο νησί: Οι Δαυίδ και Σιμον Ρούμπεν είναι εδώ και καιρό μεταξύ των μεγάλων ιδιοκτητών γης στη Μαγιόρκα. Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης του νησιού, μόλις αύξησαν την περιουσία τους με δύο τεράστια κτήματα στη βόρεια Πολένσα και στο νοτιοδυτικό Andratx.

Εν τω μεταξύ, τα αδέρφια λέγεται ότι κατέχουν περισσότερα από 1.300 εκτάρια γης στη Μαγιόρκα, που ισοδυναμούν με 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή με διπλάσια έκταση από το Γιβραλτάρ. Η ιδιοκτησία, αναφέρεται ακόμη, περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα οποία έγιναν ιδιωτική περιουσία των δισεκατομμυριούχων.

Πηγή: DW

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More