Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητές στις Σέρρες εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας  

Επενδύοντας στην μελλοντική γενιά των οδηγών, η κοινωνίες διασφαλίζουν την υγεία και την ζωή των πολιτών.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παίρνει θέση στην πρώτη γραμμή σε ένα από τα βασικότερα μαθήματα ζωής και επιχειρεί μια πρόσκρουση σε προσομοιωτή .

Ο Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, υπεύθυνος κινητής μονάδας του ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών δίνει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν κυκλοφορική συνείδηση είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί.

«Πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι ανίατες ασθένειες. Ένας στους έξι νεκρούς σε τροχαία στην Ελλάδα είναι πεζός», είναι κάποια από τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Χατζηδοπαυλάκης. Επίσης, δεν υπάρχει σεβασμός προς τους πεζούς, που θεωρούνται εμπόδια για κάποιους οδηγούς. «Όλοι έχουμε ευθύνη».

Με τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης ο Βασίλης βιώνει την αίσθηση του αλκοόλ και το πως επηρεάζει τον εγκέφαλο ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα. Μερικά ζικ-ζακ, παραπατήματα και αυτό σε ευθεία επί του εδάφους. Από την θέση του οδηγού σημαίνει πορεία εκτός δρόμου, εκτροπή και ανατροπή.

«Αυτός που πιάνει το τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται για τον τραυματισμό ή τον θάνατο κατά μέσο όρο τριών ανθρώπων», τονίζει ο κ. Χατζηδοπαυλάκης, ο οποίος επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρχει ανώτερο όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, και πρέπει να απαγορευτεί ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα για τους οδηγούς.

Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν τα παιδιά στην οικογένεια. Οι γονείς δεν είναι πάντα το καλύτερο παράδειγμα οδηγών για τα παιδιά τους και δυστυχώς το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής παραμένει έξω από την σχολική εκπαίδευση.

Πόσοι εγκαταλείπουν το όχημα τους και παίρνουν ταξί, επειδή καταλαβαίνουν ότι υπερέβησαν το όριο κατανάλωσης αλκοόλ; Πόσοι ζητούν από κάποιον άλλον να οδηγήσει διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους; Ελάχιστοι έως ουδείς. Οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς δεν αρκούν για να αποφευχθούν ατυχήματα και δυστυχήματα. Η εκπαίδευση στην μη κατανάλωση αλκοόλ είναι ουσιώδες συμπλήρωμα για τους μικρούς υποψήφιους οδηγούς, όσο δύσκολο και αν είναι με την συνεχή διαφήμιση από τα ΜΜΕ κάθε είδους ποτού, ακόμη και του φαινομενικά ποιο αθώου, ως απαραίτητο συμπλήρωμα των εορτών, των διακοπών, γενικά της διασκέδασης. 

Ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε επιπόλαιη κίνηση, απροσεξία, αφηρημάδα, ή υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη στις ικανότητες ενός οδηγού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More