Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητές φυτεύουν και ξαναζωντανεύουν το δάσος

Τον Αύγουστο 2020 ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει από τον πυκνό καπνό στο πανέμορφο  δάσος της Τσαριτσάνης, στην Ελασσόνα. που είχε καεί σχεδόν ολοσχερώς.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ενθυμούμενος εκείνη την καταστροφή, επέστρεψε στην περιοχή, η οποία με τις προσπάθειες των μαθητών προσπαθεί να ξαναγεννηθεί.

Οι  μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, επιστράτευσαν τις δυνάμεις τους για να δενδροφυτεύσουν τμήμα του καμένου δάσους.

Η Μαρία, μαθήτρια του σχολείου, τονίζει πως η δράση τους έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που είναι παγκόσμια ημέρα της γης.

Ο Γιάννης βλέποντας τα καμένα, και την σκοτεινιά που υπήρχε, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ομάδα και να αλλάξουν το τοπίο, το οποίο πριν την πυρκαγιά ήταν φιλόξενο για πλήθος ζώων που χάθηκαν στην φωτιά.

Η Γεωργία Κουτσιάη, διευθύντρια λυκείου, μιλά για τα παιδιά που χάρηκαν με την προσπάθειά τους στην οποία ήταν σημαντική η βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Χρειάστηκε περίπου έναν χρόνο για να οργανωθεί η δράση και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους. Η περιφέρεια, η πυροσβεστική, το δασαρχείο Ελασσόνας, ενώ επισημαίνεται η βοήθεια της Ζωής Φτίκα Προϊσταμένης της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, ακόμη και η διεύθυνση αναδάσωσης Θεσσαλονίκης που προσέφεραν τα φυτά.

Η σημερινή δενδροφύτευση ήταν για τα παιδιά ένα μάθημα συνεργασίας, ομαδικότητας και εθελοντισμού, που θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Εάν κάθε παιδί “υιοθετήσει” το δέντρο που φυτεύει και κάθε ένας φυτέψει ένα δέντρο του οποίου την προστασία θα αναλάβει, τότε οι εκούσιοι και ακούσιοι εμπρηστές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες πολίτες που συνδέουν την ζωή τους με το δάσος και το περιβάλλον ως αναγκαιότητα ζωής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More