Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Μαμά φεύγω”: Μία ιστορία σχολικού εκφοβισμού με πρωταγωνιστές μαθητές από την Καβάλα

Μία παράσταση με τίτλο “Μαμά φεύγω” και θέμα την ενδοσχολική βία, ανέβασαν οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, μεταφέροντας τον θεατή στον χώρο του σχολείου, εκεί, όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με έναν άλλο, σκληρό πολλές φορές κόσμο, με τη βία να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι ίδιοι οι μαθητές έγραψαν το σενάριο και τους διαλόγους του έργου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Μέσα από την παράσταση, οι μαθητές, αναδεικνύουν με εναλλακτικό τρόπο το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο Απόστολος είπε ότι το θεατρικό έργο τον βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα τη βία και το γεγονός ότι αυτές οι πράξεις αφορούν και τον περίγυρο, όχι μόνο τον θύτη και το θύμα…είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε στους γονείς και τους καθηγητές μας και να ξέρουμε πώς να λύνουμε τέτοιες διαφορές, τόνισε. Η Δέσποινα τόνισε ότι το ζήτημα του εκφοβισμού είναι καθαρά βιωματικό. “Μεταφέραμε σκέψεις και συναισθήματα στους γονείς μας που διστάζαμε να πούμε”, ανέφερε.

Πρωταγωνιστής της τραγικής ιστορίας είναι ο Άγγελος, ένας μαθητής λυκείου που δέχεται σοβαρή ενδοσχολική βία. Μια μέρα, όταν θα βρεθεί στο πάρτι του σχολείου θα πέσει από την ταράτσα του κτηρίου. Τότε είναι που θα κληθούν όλοι να ερευνήσουν τα πραγματικά αίτια. Θα αναλάβουν όμως όλοι και τις ευθύνες τους;

Σύμφωνα με την φιλόλογο, Παρασκευή Καραπολίδου, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας, το θέατρο ως μορφή τέχνης, είναι και ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό μέσο, ενώ στόχος του είναι να ακουστεί η φωνή των παιδιών, πώς δηλαδή βιώνουν τα ίδια όλη αυτή την κατάσταση.

Η ίδια πιστεύει, άλλωστε, ότι τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στη θεατρική ομάδα, από την επαφή με την τέχνη, δεν μπορεί να τα προσφέρει η συμβατική διδασκαλία.

Στην παράσταση, τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών αποτελούν ένα σύγχρονο όπλο στα χέρια τους, ταυτόχρονα όμως βοηθούν στην πλοκή του έργου, αφού, μέσα από τις σκηνές που τραβούν σε βίντεο οι μαθητές, και, καθώς εξελίσσεται, το έργο αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More