Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρία Γαβουνέλη: Παγκόσμια ανησυχία για νέο κύκλο βίας

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε η Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, Prime (Η. Σιακαντάρης).

Η κ. Γαβουνέλη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των γεγονότων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, επισημαίνοντας πως: «Οι Έλληνες είμαστε διαφορετική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε μια κοινωνία που έχει μνήμες. Πολλοί από τους ανθρώπους μας είναι άνθρωποι που δεν έχουν μόνο μνήμες, έχουν παραστάσεις, διότι χρειάστηκε να φύγουν από τέτοιες καταστάσεις εχθρότητας, πολέμου. Πολλοί από αυτούς είναι πρόσφυγες, ένας μεγάλος αριθμός είναι μετανάστες. Επομένως είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί τις συνέπειες του φανατισμού. Αυτό που μας ταλαιπωρεί παραπάνω και αυτός είναι ο κίνδυνος για τον οποίο βεβαίως μιλούσε και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, είναι αυτός ο λόγος μίσους, ο λόγος εχθροπάθειας, η έξαψη κάθε επικίνδυνου ενστίκτου αν θέλετε.

Τα social media και τα fake news

Σχολιάζοντας τον ρόλο που παίζουν τα social media, είπε χαρακτηριστικά: «Με εκρηκτικό τρόπο μεγεθύνουν την επίδραση. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι εκεί που παλιά κάποιος μπορεί να έβγαινε στο ραδιόφωνο, άρα άνοιγες το ραδιόφωνο και το άκουγες αν θέλεις και το έκλεινες, αν ήθελες ή κάποιος έγραφε στην εφημερίδα. Τώρα ο καθένας με ένα τηλέφωνο στο χέρι μπορεί να μεταδίδει μηνύματα, να μεταδίδει λανθασμένα μηνύματα, να μεταδίδει fake news, να μεταδίδει επίτηδες φτιαγμένα παραπλανητικά μηνύματα, επομένως να εξάπτει αυτού του είδους την αίσθηση του μίσους, του φανατισμού, της εχθροπάθειας και του ρατσισμού.

Μην ξεχνάτε ότι βγαίνει ένας αντισημιτισμός από μέσα, βγαίνει η ισλαμοφοβία, από μέσα βγαίνουν όλα τα ένστικτα μιας κοινωνίας που πάντα ανησυχεί για τον ξένο. Αυτό είναι κομμάτι του ανθρώπινου είδους, αυτό είναι κάτι που το είχαμε πάντοτε. Η μεγένθυση όμως αυτών των αντιδράσεων δημιουργεί άμεσα προβλήματα ασφάλειας στις κοινωνίες μας. Η ασφάλεια αυτή είναι ασφάλεια, προσωπική ασφάλεια του καθενός μας. Ο καθηγητής που πήγε στο σχολείο και ο οποίος δεν γύρισε σπίτι του διότι ένας κάποιος τον έσφαξε. Ασφάλεια κρίσιμων υποδομών. Θυμάστε τις επιθέσεις στο μετρό στις Βρυξέλλες ή στο αεροδρόμιο. Ασφάλεια στον κόσμο έτσι όπως τον ξέρουμε γύρω μας. Και αυτό είναι πραγματικά μια πολύ επικίνδυνη παράμετρος που μας ωθεί στα άκρα».

Σχολιάζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο εξάπλωσής της, σχολίασε πως: «Αναμφιβόλως ο κίνδυνος είναι εκεί. Αλλά επειδή ακριβώς ο κίνδυνος είναι εκεί, νομίζω βλέπουμε και με πόση ένταση έχουν πέσει άνθρωποι διάφοροι οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στο πρόβλημα σε μια προσπάθεια να το περιορίσουν. Δεν πήγαν τα δύο αεροπλανοφόρα εκεί γιατί θέλουν να ενισχύσουν την ένταση. Πήγαν ακριβώς για να μαζέψουν αυτό τον κίνδυνο».

Απρόβλεπτα γεγονότα

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που προκαλούν απρόβλεπτα γεγονότα, λέγοντας: «Ασφαλώς και το βλέπουμε ήδη. Τινάχτηκε στον αέρα η προσπάθεια επίλυσης ή τουλάχιστον αυτή η προσπάθεια επίλυσης. Εγώ είμαι διατεθειμένη να κάνω ένα βήμα πιο πέρα και να πω ότι όταν τα πράγματα είναι πραγματικά τόσο μα τόσο μα τόσο, τρομακτικά άσχημα, όταν έχουμε περάσει πια από τις συνθήκες πολέμου σε μια κατάσταση τρομοκρατίας όπου ο μεν σφάζει τους άλλους μες στο σπίτι τους και σε ανταπόδοση τινάζονται στον αέρα, σχολεία, νοσοκομεία, τα πάντα όλα, δεν υπάρχει διάκριση που είναι η σοβαρή κατάσταση στο δίκαιο, το ανθρωπιστικό, ανάμεσα στον στόχο και στο αστικό αγαθό. Εδώ τα πάντα, όλα έχουν γίνει ένα.

Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω μπροστά. Έχω την αίσθηση ότι μετά από μια τέτοια τρομακτική σφαγή, μετά από ένα τέτοιο τρομακτικό περιστατικό, η αντίδραση των λίγων, όχι των πολλών, των λίγων, αλλά των λίγων που πρέπει να ηγηθούν θα πρέπει να είναι “κοίτα να δεις ποτέ ξανά. Έλα να πάμε να βρούμε έναν τρόπο να το ξεπεράσουμε”. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασπαζόμαστε με αυτό τον τρόπο και δεν μπορούμε να αιμοτοκυλιέται και η γειτονιά με αυτό τον τρόπο. Διότι αν αν ξεφύγει από τα όρια της Γάζας και του Ισραήλ, ειλικρινά θα έχουμε περάσει σε έναν τερατώδη πόλεμο που προφανώς θα έχει επίδραση σε όλους μας».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More