Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρία Συρεγγέλα: Πλέον οι επιχειρήσεις έχουν κώδικες δεοντολογίας για την πρόληψη φαινομένων βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», για το αν έχει υπάρξει πρόοδος στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα όσον αφορά την θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και όχι μόνο.

«Πρόοδος σαφώς και έχει γίνει, όμως δεν είμαστε και ικανοποιημένοι. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε αρχικά η Μαρία Συρεγγέλα. «Πλέον έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο έχει οριζόντιες δράσεις σε κάθε υπουργείο πέρασε από υπουργικό συμβούλιο. Πλέον κάθε υπουργείο έχει συγκεκριμένες δράσεις πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες, ένας εκ των οποίων είναι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, είναι η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας», πρόσθεσε.

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι: «Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις 12 χώρες πρόσφατα, που έχουν κατοχυρώσει την πλήρη νομική ισότητα. Βέβαια θεσμική ισότητα είναι το ένα κομμάτι. Το θέμα είναι να υπάρχει και ισότητα στην καθημερινότητά μας, όσον αφορά τη βία και την παρενόχληση στον χώρο της εργασίας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που κάναμε κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης μέσα στο χώρο της εργασίας.

Πλέον όλες οι επιχειρήσεις έχουν κώδικες δεοντολογίας και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Φτιάχτηκε αυτοτελές τμήμα στο ΣΕΠΕ που δέχονται καταγγελίες και έχουν μπει και τα πρώτα πρόστιμα πάνω σε επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουμε τους κώδικες δεοντολογίας».

Τόνισε βέβαια την σημασία που έχει να μιλά, κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα όποιας κακοποίησης. «Υπάρχει νομική στήριξη για τις γυναίκες, εκτός από νομική συμβουλευτική. Όλα αυτά, σιγά – σιγά είναι ένα κύμα που έρχεται και σαφώς το πιο σημαντικό είναι να καταγγέλλουμε».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More