Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μασουράκια Χίου: Το γλυκό της χαράς με το τραγανό φύλλο και τη μοναδική γεύση

Τα παραδοσιακά χιώτικα μασουράκια αμυγδάλου, με μέλι, φρέσκο βούτυρο και τραγανό φύλλο κρούστας, είναι ένα από τα γλυκά της χαράς.

Απαραίτητο κέρασμα στους αρραβώνες, στους γάμους και στα βαφτίσια αλλά και σε περίοπτη θέση στις γιορτές και σε κάθε άλλη χαρούμενη συγκυρία.

Ο κ. Αντώνης Μάστορης, ζαχαροπλάστης, μας μυεί στα μυστικά της τέχνης του που ξεκίνησε ο παππούς του το 1963, όταν τα μασουράκια τυλίγονταν σε τρίγωνο, με μόνα υλικά το φρέσκο βούτυρο, την κρούστα και τα πικραμύγδαλα από το χωράφι. Όπως είπε, η διαδικασία παρασκευής του γλυκού, γίνεται σε επτά στάδια, με τελευταίο αυτό της ωρίμανσης που διαρκεί αρκετά 24ωρα και το πέρασμα στο αμύγδαλο, ενώ βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, με αυτές της μαστίχας και του μανταρινιού να προτιμώνται από τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι μάλιστα τόσο πολύ συνδεδεμένο με την κουλτούρα της Χίου, ώστε οι ντόπιοι στις εξορμήσεις τους εκτός νησιού, το πάνε “πεσκέσι” σε φίλους και συγγενείς. Παραλλαγή αποτελεί το μαστιχάκι Σύρου που έφτασε εκεί μαζί με τη χιώτικη συνταγή για τα περίφημα συριανά λουκούμια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More