Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελβούρνη: Εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας για τους ελληνικούς γάμους

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η έκθεση «Ελληνικοί γάμοι κάτω από τον Σταυρό του Νότου» που αποτελεί συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από γάμους Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Μελβούρνη τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι γάμοι αυτοί έγιναν σημείο αναφοράς εξαιτίας της αυξημένης μεταναστευτικής ροής Ελλήνων προς την Αυστραλία, και ειδικότερα στη Μελβούρνη, προς αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή.

Επρόκειτο ουσιαστικά για απόδραση χιλιάδων Ελλήνων από την φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταπίεση της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, από την δεκαετία του 1940 και μέχρι την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μαζί με τα πενιχρά τους υπάρχοντα, τους φόβους για το τι θα συναντήσουν και με «όπλο» τις νεανικές τους φιλοδοξίες, μετέφεραν επιπλέον στην Αυστραλία ήθη, έθιμα και πολιτιστικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των γαμήλιων τελετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ελληνικοί γάμοι στη Μελβούρνη έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της κουλτούρας και των παραδόσεων της Eλληνοαυστραλιανής κοινότητας. Συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση εκκλησιαστικών βυζαντινών ύμνων και λειτουργιών και αποτέλεσαν αφορμή νέων γνωριμιών που εξελίχθηκαν είτε σε φιλικές σχέσεις είτε, σε αρκετές περιπτώσεις, σε γαμήλιους δεσμούς. Με την πάροδο του χρόνου, τα έθιμα αυτά εξελίχθηκαν. Ωστόσο η αξία του γάμου που οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στη δημιουργία αρμονικών οικογενειών και συνεκτικών κοινωνιών, παραμένει στο επίκεντρο της λεγόμενης Eλληνο-αυστραλιανής μεταναστευτικής εμπειρίας.

Την έκθεση, που διοργάνωσε ο Εργατικός Σύνδεσμος “Δημόκριτος” εγκαινίασε η ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Δρ. Κωνσταντίνα Ντούνη. Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 12 Νοεμβρίου (Steps Gallery, 62 Lygon St, Carlton, Μελβούρνη).

Πηγή: Neoskosmos

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More