Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελβούρνη: Μεγάλη η προσέλευση των νέων στο 41ο Συνέδριο των Κρητών Ωκεανίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 41ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη της Βικτώριας. Συμμετείχαν πάνω από 300 σύνεδροι, από τους οποίους οι 200 ήταν νέοι της τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα ακόλουθα Κρητικά Σωματεία: Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ, Κρητική Αδελφότητα Κουίνσλαντ, Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας, Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας, Κρητική Ένωση Τασμανίας, Κρητική Αδελφότητα Βόρειας Περιοχής και Ένωση Κρητών Ουέλινγκτον και Νέας Ζηλανδίας. Μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας κ. Παντελής Φριδάκης, λόγω της απουσίας τους, καθώς και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιάννης Νικολακάκης, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα.

Την έναρξη του Συνεδρίου στις 5 Ιανουαρίου, στο Κρητικό Σπίτι στο East Brunswick, κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δυο κύρια σημεία: Στην ενότητα του Ελληνισμού και στην προώθηση του κρητικού στοιχείου υπό την επίβλεψη της Ομοσπονδίας, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά στους νέους – κάτι το οποίο επιτελείται με επιτυχία στους κόλπους της Ομοσπονδίας.

Το Συνέδριο τίμησε επίσης με την παρουσία του και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, οποίος αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία των Κρητικών Σωματείων στη Μελβούρνη -και όχι μόνο- ενώ εξήρε συγκεκριμένες δραστηριότητες των Κρητικών και της Ομοσπονδίας.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην πορεία της Ομοσπονδίας κατά τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας του όπως τη δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Προγράμματος με την καταγραφή πάνω από 3000 Κρητών της Ωκεανίας, την πλήρη ανασυγκρότηση και διαμόρφωση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας με όλα τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα, τα προγραμματισμένα ταξίδια των νέων στην Κρήτη που θα γίνουν το 2023, την έκδοση του Ιστορικού και Επετειακού Βιβλίου της Ομοσπονδίας σε 2000 αντίτυπα, όπου παρουσιάζονται τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του Οργανισμού, και το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν, τις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης σε όλη την Ωκεανία με μεγάλη επιτυχία κ.α.

Στο Συνέδριο των Κρητικών Σωματείων αποφασίστηκαν: 1) Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας να αναλάβει την ίδρυση στην Αυστραλία και με έδρα την Μελβούρνη, Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” (που εδρεύει στα Χανιά) κατόπιν πρότασης του προέδρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, 2) Η συμμετοχή και στήριξη σε όλες τις Πολιτείες των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της το 2024, (3) Η συνέχιση των ετήσιων ταξιδιών νέων στην Ελλάδα με την στήριξη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Περιφέρειας Κρήτης, 4) Η συμμετοχή και στήριξη της Ομοσπονδίας σε ένα ιστορικό Οπτικό Ντοκουμαντέρ από την Κρήτη TV με κονδύλια της Περιφέρειας Κρήτης, για την προσφορά των Κρητών της Ωκεανίας, 5) Η διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης και τρισάγιου στον τάφο του πρώτου Κρητικού της Αυστραλίας στο χωριό Manildra της Νέας Νότιας Ουαλίας με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, 6) Η στήριξη και την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην δημιουργία του Νέου Μουσείου για την Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση στο Ρέθυμνο, με την δωρεά των προσωπικών κειμήλιων δυο Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης, των Charlie Parrott και Norman Maddock αντίστοιχα, και 7) Η πλήρης έκδοση του νέου Ιστορικού Βιβλίου του συγγραφέα, κ. Σωκράτη Τσουρδαλάκη, με τίτλο «The Cretan Pioneers of Australia from 1828», ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, όλα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για Υποτροφίες Νέων Ελληνικών στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησε την Συνέλευσή της, με 150 αντιπροσώπους από όλες τις Πολιτείες. Στην Συνέλευσή της η Νεολαία ασχολήθηκε με την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, την διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης, τα σεμινάρια Κρητικής Διατροφής και πολλά άλλα.

Η πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Πoλύμνια Νικολακάκη, ευχαρίστησε τους νέους για την συμμετοχή τους, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την πανδημία, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει ως πρόεδρος της Νεολαίας για άλλο ένα έτος και προτάθηκε η Ειρήνη Κυριακάκη στην θέση της προέδρου, η Άννα Τσουρδαλάκη στην θέση της γραμματέα και η Ευαγγελία Σταράκη στην θέση της ταμία ως νέο εκτελεστικό σώμα της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Το Συνέδριο κάλυψαν καλλιτεχνικά οι Κρήτες καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν προσκληθεί για το Συνέδριο και, συγκεκριμένα, Γρηγόρης Σαμόλης στην λύρα και το τραγούδι και ο Στέλιος Παπαδάκης στο λαούτο, τους οποίους συνόδευσαν οι ντόπιοι καλλιτέχνες, Αντώνης Ηλιού στην κιθάρα και Γιώργος Ρεράκης στο λαούτο. Πέρα από την κρητική μουσική, οι καλλιτέχνες από την Κρήτη έφεραν μαζί τους την λεβεντιά και την ζωντάνια της Κρήτης με την «πρεπιά» που τους διακρίνει.

Τις πιο ενθουσιώδεις εντυπώσεις του Συνεδρίου έκλεψαν τα 150 Κρητικόπουλα από την Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, την Τασμανία, το Μπρίσμπαν και την Νέα Ζηλανδία που χόρεψαν μέσω των οκτώ χορευτικών συγκροτημάτων κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του Συνεδρίου.

Πηγή: neoskosmos

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More