Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεξικό: Σε κατηγορία 5 αναβαθμίστηκε ο τυφώνας Otis που αναμένεται να χτυπήσει το δημοφιλές θέρετρο του Ακαπούλκο

Σε μια εξέλιξη μη αναμενόμενη από τους ειδικούς ο νέος τυφώνας Otis μέσα σε λίγες ώρες αυξήθηκε από μια τροπική καταιγίδα που ήταν το το πρωί της Τρίτης στην κατηγορία 5 μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, που είναι η ταχύτερη ενίσχυση καταιγίδας που έχει καταγραφεί ποτέ στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Washinghton Post”.

«Ο Ότις προβλέπεται να είναι ένας δυνητικά καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5 όταν το κέντρο του φτάσει στην ακτή», προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

BREAKING: Hurricane Otis strengthens from a tropical storm to a dangerous Category 5 hurricane in a matter of hours as it approaches Mexico’s southern Pacific coast, where it is forecast to make landfall near the resort of Acapulco. https://t.co/EX8vza5Alv

— The Associated Press (@AP) October 25, 2023

Eνόψει της πιο ακραίας περίπτωση έντασης κακοκαιρία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, η περιοχή προετοιμάζεται για έναν καταστροφικό τυφώνα κατηγορίας 5 που αναμένεται να χτυπήσεις νωρίς σήμερα το Ακαπούλκο, μια πόλη περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων, που βρίσκεται άμεσα στο στόχαστρο.

«Ένα εφιαλτικό σενάριο εκτυλίσσεται για το νότιο Μεξικό», έγραψε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων σε δελτίο της Τρίτης το βράδυ. Ο νέος τυφώνας αναμένεται να πλήξει τις παραθαλάσσιες περιοχές με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα. Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά το Ακαπούλκο.

Η κυβερνήτρια Έβελιν Σαλγάδο τόνισε στη σημασία που έχει ο συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».

Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.

Six cyclones are spinning through the tropics right now, churning across the Pacific, Atlantic and Indian ocean basins and sometimes over land in both hemispheres. Most are bringing serious impacts to populated areas, and one has set a record. https://t.co/i3HQlrjDF9

— The Washington Post (@washingtonpost) October 25, 2023

Σύμφωνα με τους ειδικούς έξι κυκλώνες έχουν κάνει την ταυτόχρονα εμφάνισή τους σε Ειρηνικό, Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό και μερικές φορές πάνω από την ξηρά και στα δύο ημισφαίρια με τους περισσότερους να αναμένται ότι θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: “The Washinghton Post”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More