Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσσηνία: Ενημερωτική ημερίδα για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, σε μια διεθνή προσπάθεια, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Κατά τη διάρκεια του μήνα, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στα Φιλιατρά, ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός» και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», οργανώνουν την Κυριακή (5 Νοεμβρίου 2023) στις 11.30 το πρωί στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο ενημερωτική ημερίδα για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» ο οποίος θα αναφερθεί στη «σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Η κ. Κοκονέζη Κούλα, έφορος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και εκπαιδευμένη εθελόντρια γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού, θα αναφερθεί στην «Προσωπική εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού» και στις «Δράσεις του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ».

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας «ANALYSIS» της Αλεξάνδρας Μαστρογιαννάκη – Μαρίνη στα Φιλιατρά, θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις για βιολογικούς δείκτες ca 125 και ca 15.3 σε όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών μέχρι το τέλος του έτους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας. Για την ευαισθητοποίηση του κοινού έχει φωτιστεί με ροζ χρώμα ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά και για την προβολή της εκδήλωσης θα φωτιστούν με ροζ χρώμα το Σάββατο βράδυ το Ρολόι και το Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Το γεγονός αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό και στην έγκαιρη διάγνωση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More