Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταναστευτικό: Δημοψήφισμα ετοιμάζει η Πολωνία μετά από το «μπλόκο» της με την Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής

Σε αδιέξοδο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία επέμειναν στο μπλόκο αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων παροχής ασύλου αλλά και στο χρηματικό πρόστιμο για όσους δεν δεχθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός μάλιστα, ετοιμάζει  δημοψήφισμα για να αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτό το σχέδιο.

«Θα δημιουργηθούν γκέτο, καταυλισμοί προσφύγων, γκέτο προσφύγων. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερος ο κόσμος με ανοικτά σύνορα, όπου όλοι θα κινούνται ελεύθερα. Εγώ τους λέω, ότι θα ανατινάζονται άνθρωποι» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

«Τους ζήτησα να αναφέρεται στα συμπεράσματα πως η διαδικασία θα γίνεται σε εθελοντική βάση και όχι υποχρεωτικά. Και τι μου απάντησε η άλλη πλευρά; Ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί» τόνισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης διαμηνύουν αξιωματούχοι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βγάζει δικό του κείμενο συμπερασμάτων για το θέμα.

«Τα τραγικά γεγονότα που βλέπουμε, ακόμη και πρόσφατα στη Μεσόγειο θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτό το ζήτημα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να διαλύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών και που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση. Γι΄αυτό πρέπει να δημιουργηθούν εναλλακτικές δίοδοι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη με ασφαλείς τρόπους» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι 27 ηγέτες βρήκαν κοινή γραμμή για άλλα καίρια ζητήματα. Όπως για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους.

Σε σχέση με την Κίνα, στόχος των 27 είναι να συνεχίσουν να έχουν μια ισορροπημένη, αμοιβαία και επωφελή και για τις δύο πλευρές, εμπορική και οικονομική σχέση.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More