Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αίμα γράφεται η ιστορία της Μέσης Ανατολής – Πού εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος

«Φαίνεται ότι η Χαμάς είχε προετοιμάσει πολύ καλά την επίθεσή της στο Ισραήλ» είπε ο ερευνητής κέντρου στρατηγικών σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ και της ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη. «Ενδεχομένως η Χαμάς να προχώρησε στην επίθεση με τη βοήθεια συμμαχικών χωρών, όπως είναι το Ιράν» είπε ενώ τόνισε ότι «όσο δεν υπάρχει λύση στο παλαιστινιακό, δεν θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα».

«Πιστεύω ότι θα έχει συνέχεια, αναφορικά με τον πόλεμο αυτόν καθαυτό. Ακόμα όμως κι όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε σε μία θερμή ειρήνη. Η ιστορία δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση για το παλαιστινιακό, που είναι η ρίζα του προβλήματος στη Μέση Ανατολή» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τζογόπουλος.

Όσο δεν υπάρχει λύση στο παλαιστινιακό, δεν θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα

Το πιο πιθανό είναι να απαντήσει το Ισραήλ με ευρύτατες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, «όπως γίνεται παραδοσιακά όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που αλλάζει είναι η αιτία που θα οδηγήσει το Ισραήλ αυτή τη φορά να επιτεθεί εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γαζάς». Ο κ. Τζογόπουλος διευκρίνισε ότι «άλλο πράγμα η σημερινή τρομοκρατική επίθεση και άλλο η επίλυση του παλαιστινιακού και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα».

«Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο ρόλος της Τουρκίας καθώς παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς. (…) Επίσης ενδιαφέρον πρόκειται να είναι ο τρόπος που θα κινηθούν οι χώρες που έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες».

«Όσο δεν υπάρχει λύση στο παλαιστινιακό, δεν θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τζογόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More