Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με βαθιά κατάνυξη ξεκίνησε η περιφορά των εκατοντάδων επιταφίων στην Κέρκυρα

Πλημμυρίζει σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η Κέρκυρα από πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, που συνοδεύουν τις εκατοντάδες πομπές των επιταφίων, οι οποίες ξεκινούν το μεσημέρι και ολοκληρώνονται αργά το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Η πρώτη περιφορά του επιταφίου, ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Η πομπή από το μοναστήρι κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αλύπας κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί σε ένδειξη πένθους κρατούσαν μεγάλα κεριά τις «τόρτσες» καθώς και τα λάβαρα και τα φλάμπουρα γνωστά ως «σκόλες».

Η Μονή Παλαιοκαστρίτσας,  που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, είναι ένα από τα παλαιότερα της Κέρκυρας, που χρονολογείται στο 1225.  Είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του κεντρικού όρμου της Παλαιοκαστρίτσας. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται μέσω ενός απότομου, στενού δρόμου που ξεκινάει από την κεντρική παραλία και διασχίζει καταπράσινους ελαιώνες με πανύψηλα κυπαρίσσια και ελιές. Στο μοναστήρι φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας, η οποία κατά την παράδοση  βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο.

Συνολικά μέσα στην πόλη της Κέρκυρας όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρίνα Μοσχάτ θα γίνει περιφορά 37 επιταφίων φέτος, ένας κάθε μισή ώρα, ενώ επιτάφιοι θα πραγματοποιηθούν και σε όλα τα χωριά του νησιού.

Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, καθώς το Μ. Σάββατο νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος θα συνοδέψει τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η οποία έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όπου σε περίοδο μεγάλης πείνας, πλοία με σιτάρι προσέγγισαν το νησί τη στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μοσχάτ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More