Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον Σαρακατσαναίοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντάμωσαν στα περτουλιώτικα λιβάδια στο πλαίσιο του 41ου Πανελληνίου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων.

Στο αντάμωμα παρουσιάστηκαν δρώμενα των Σαρακατσαναίων με τους νέους και τις νέες να είναι πρωταγωνιστές και να δηλώνουν συνεχιστές της παράδοσης τους.

Την έναρξη των εκδηλώσεων σήμερα Κυριακή έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, ο οποίος μίλησε για την παράδοση που διατηρούν ζωντανή οι Σαρακατσαναίοι σε πείσμα των καιρών.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, Νίκο Κίτσιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας και στους άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα.

Σημειωτέο ότι το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας που αποκόπηκαν από τον Εθνικό Ιστό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κλείσιμο των συνόρων και παρόλα αυτά κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς με την Πατρίδα, την Ιστορία και την Παράδοση.
Έναυσμα αυτού του αφιερώματος στάθηκε η θετική έκβαση της συλλογικής προσπάθειας των δύο Ομοσπονδιών για την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 25.000 Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, η δήμαρχος Τρικκαίων, Νικολέτα Μπρουζούκη.

Επίσης, τις εκδηλώσεις των Σαρακατσαναίων τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές, Χρήστος Καπετάνος, Κώστας Γκιουλέκας, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Γιάννης Μπουτίνας, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.

Πριν από την παρουσίαση των δρώμενων και των χορευτικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων βράβευσε παιδιά Σαρακατσαναίων που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέτυχαν εισαγωγές σε ΑΕΙ της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν, το 10ο πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου τραγουδιού, τουρνουά ποδοσφαίρου, βιωματικό καραβάνι της Σαρακατσάνικης ζωής και το αντάμωμα έκλεισε με χορούς και τραγούδια των Σαρακατσαναίων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More