Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το βλέμμα στην Ουκρανία, η 20η Σύνοδος της επιτροπής περιφερειών της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) θα παρουσιάσει στις 11 Οκτωβρίου την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων, μετά την ετήσια ομιλία του Προέδρου της, Vasco Alves Cordeiro. Η ετήσια έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις περιφέρειες της ΕΕ.

Η ομιλία του Πορτογάλου Προέδρου Cordeiro και το ψήφισμα θα αντικατοπτρίζουν επίσης τα ευρήματα του Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου, μιας δημοσκόπησης τοπικών και περιφερειακών πολιτικών. Η έκθεση θα δημοσιευθεί από την ΕτΠ την ίδια ημέρα. Η ετήσια έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις περιφέρειες της ΕΕ, προτρέπει την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, προειδοποιεί ότι η μη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο Σχέδιο Ανάκαμψης κινδυνεύει να διευρύνει τις περιφερειακές διαφορές και θεωρεί ότι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό δελτίο διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες καθώς και από τα αποτελέσματα του Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου, μιας έρευνας σε περίπου 2.500 δημοτικές και περιφερειακές δομές, που διεξήχθη από το IPSOS, και με βασικούς άξονες αναφοράς στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ στις περιφέρειες της Ευρώπης αλλά και σε βασικά σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις συζητήσεις. Η συζήτηση για τη δράση για το κλίμα διαμορφώνεται από την επερχόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Μια συζήτηση με την Dubravka Šuica, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προωθήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία 30 τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, ενώ οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών εδαφικών ενώσεων θα συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική συνοχής της ΕΕ με την Elisa Ferreira, Ευρωπαία Επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, και τον Younous Omarjee, πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ολομέλεια θα εγκρίνει επίσης 15 σειρές συστάσεων – που θα κυμαίνονται από τις αστικές μεταφορές έως την υποστήριξη των ευρωπαϊκών βιοτεχνιών – και θα περιλαμβάνουν προτάσεις για τη στήριξη των πόλεων και περιφερειών της Ουκρανίας, για την πολιτική συνοχής και για τη δράση για το κλίμα. Η γνωμοδότηση για το ρόλο των πόλεων και των περιφερειών της ΕΕ στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – που συντάχθηκε από τον Dario Nardella (IT/PES), Δήμαρχο της Φλωρεντίας και Πρόεδρο της Eurocities – θα πλαισιώσει το έργο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων και Περιφερειών για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε από την ΕτΠ και τις εδαφικές ενώσεις της Ουκρανίας και της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο.

Η ολομέλεια αποτελεί τη νομοθετική καρδιά της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων, που συνδιοργανώνεται από την ΕτΠ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αυλαία της 20ής επετειακής διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας θα ανοίξει τη Δευτέρα στις 14:00 από τον Πρόεδρο Cordeiro και την Επίτροπο Ferreira, με τη συμμετοχή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από Βρυξέλλες: Θωμάς Σίδερης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More