Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με Play-In η EuroLeague από τη νέα σεζόν – Νέο σύστημα διεξαγωγής στο EuroCup

Τα Play-In θα κάνουν… ντεμπούτο στη EuroLeague από την αγωνιστική περίοδο 2023-24, όπως ανακοίνωσε σήμερα (29/6) η διοργανώτρια αρχή. Σε αυτά θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα έχουν καταταγεί στις θέσεις 7-10 με τη λήξη της κανονικής περιόδου, διεκδικώντας τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για τα πλέι οφ.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο format, ο έβδομος και ο όγδοος της βαθμολογίας θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό αγώνα, με το νικητή να «κλείνει» θέση στα πλέι οφ, όπου θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο της κανονικής περιόδου. Στο μεταξύ, ο ένατος και ο δέκατος της κατάταξης θα «μονομαχήσουν» σε ένα και μοναδικό παιχνίδι, με τον ηττημένο να αποκλείεται και τον νικητή να αντιμετωπίζει τρεις ημέρες αργότερα τον ηττημένο του ζευγαριού των θέσεων 7-8 με «έπαθλο» το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8», όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα έχει πετύχει το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.

Σε κάθε παιχνίδι των Play-In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα σεζόν της EuroLeague θα λάβουν οι 18 ομάδες που αγωνίστηκαν και πέρυσι στο θεσμό, καθώς η -κάτοχος του EuroCup- Γκραν Κανάρια αρνήθηκε να μετάσχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτές είναι (με αλφαβητική σειρά) οι Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία), Αναντολού Εφές (Τουρκία), Μονακό (Γαλλία), Μπασκόνια (Ισπανία), Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία), Φενερμπαχτσέ (Τουρκία), Βιλερμπάν (Γαλλία), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ), Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ), Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Βαλένθια (Ισπανία), Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία) και Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία).

Με νέο σύστημα διεξαγωγής το EuroCup

Το EuroCup θα έχει την αγωνιστική περίοδο 2023-24 ένα νέο σύστημα διεξαγωγής, με σκοπό να επιβραβεύσει τις ομάδες που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην κανονική περίοδο, αλλά και να… δυσκολέψει την προσπάθεια όλων να φτάσουν στα πλέι οφ. Αρχής γενομένης από τη νέα σεζόν, μόνο έξι ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονται στα πλέι οφ, αντί για οκτώ, με τις τελευταίες τέσσερις από κάθε γκρουπ να αποκλείονται από τη συνέχεια. Επιπλέον, οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε γκρουπ περνούν χωρίς αγώνα τον πρώτο γύρο των πλέι οφ και παίρνουν απευθείας… θέση στους «8».

Στη α΄ φάση των πλέι οφ οι τρίτοι της κατάταξης αντιμετωπίζουν τους έκτους και οι τέταρτοι τους πέμπτους από διαφορετικούς ομίλους της κανονικής περιόδου σε μονούς αγώνες, με τις ομάδες που κατετάγησαν πιο ψηλά στη βαθμολογία να έχουν το πλενέκτημα έδρας. Οι νικητές αυτών των ζευγαριών προκρίνονται στους νοκ άουτ προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση των ομίλων στην κανονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημιτελικοί και οι τελικοί του EuroCup, οι οποίοι υπό το προηγούμενο format ήταν μονά παιχνίδια, γίνονται τώρα σειρές “best-of-three” (σ.σ. στις δύο νίκες), με το πρώτο ματς να διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στη λήξη της κανονικής περιόδου.

Ο Άρης θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroCup. Στη νέα σεζόν του θεσμού θα μετάσχουν οι 17 από τις 20 ομάδες που έλαβαν και πέρυσι μέρος στη διοργάνωση, ενώ ντεμπούτο θα κάνουν, εκτός από τους Θεσσαλονικείς, η Μπεσίκτας και η Γουλβς Βίλνιους. Οι ομάδες που θα αγωνιστούν τη σεζόν 2023-24 στο EuroCup είναι (με αλφαβητική σειρά) οι Λιετκαμπέλις (Λιθουανία), Άρης (ΕΛΛΑΔΑ), Μπεσίκτας (Τουρκία), Μπούντουτσνοστ (Μαυροβούνιο), Τσεντεβίτα Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Τρέντο (Ιταλία), Γκραν Κανάρια (Ισπανία), Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Μπανταλόνα (Ισπανία), Λόντον Λάιονς (Μ. Βρετανία), Μπουρζ αν Μπρες (Γαλλία), Παρί (Γαλλία), Προμετέι (Ουκρανία), Ουλμ (Γερμανία), Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία), Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Βενέτσια (Ιταλία), Χάμπουργκ Τάουερς (Γερμανία) και Γουλβς Βίλνιους (Λιθουανία).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More