Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (7/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η UBS Group σημείωσε ζημιές 785 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, καθώς η απορρόφηση της Credit Suisse επιβαρύνει τις επιδόσεις της τράπεζας.

Του Παντελή Μάνου

Πάντως, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας σημείωσαν άνοδο περίπου κατά 30% φέτος, καθώς, όπως φαίνεται, οι επενδυτές υποστηρίζουν το σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου Sergio Ermotti, να ενσωματώσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της Credit Suisse και να κλείσει τις υπόλοιπες.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μικρή μείωση των βασικών της επιτοκίων εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση τον Αύγουστο του 2024, εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σήμερα σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story».

Παρά ταύτα, όπως είπε, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης ενώ πρότεινε την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Επανέλαβε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ και, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους.
Προσέθεσε δε ότι το Δημόσιο Χρέος μειώνεται ραγδαία, ενώ για τις τράπεζες εξέφρασε την ελπίδα να εμφανιστούν εκτός από τη UniCredit, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 9% της Alpha Βank, και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed φθάνει στο τέλος του.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,05%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,48%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,27%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,56%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 75 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1228,87 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,69%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,67%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 7 bps στο 4,57%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,73% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,94%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 4,60%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μεγάλες απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω ανησυχιών για την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, παρόλο που οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για επιπλέον εθελοντικές περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει σημαντική πτώση κατά 2,78%, στα 78,57 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανάλογες απώλειες 2,76%, βρίσκεται στα $ 82,82.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0668 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More