Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μουσικές εβδομάδες στον Βώλακα – Καινοτομίες στο 2ο  φεστιβάλ «VOLAX»

Στον Βώλακα στο Κάτω Νευροκόπι θα σηκωθεί η αυλαία του 2ου φεστιβάλ «VOLAX», που θα αποκαλύψει την πλούσια ιστορία, παράδοση και έντονη πολιτιστική δράση των ανήσυχων κατοίκων του.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουλίου έως τις  12 Αυγούστου και οι εν δυνάμει συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους, για να πάρουν μέρος σε ένα πλήθος δράσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πεζοδρομίες, ορειβασία, και γαστρονομική μαγειρική, αναφέρει η Στέλλα Τσιότσιου, υπεύθυνη της  παραδοσιακής εβδομάδας του φεστιβάλ.

Οι καλεσμένοι- συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την ήρεμη ζωή του χωριού, να ξεκουραστούν από την ζέστη του καλοκαιριού, να απολαύσουν την φύση, να παρακολουθήσουν πολλές συναυλίες και παράλληλες δράσεις, να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα, να προμηθευτούν ντόπια προϊόντα, ενώ τα παιδιά θα απασχολούνται με δωρεάν δράσεις 6 ώρες την ημέρα.

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε ενότητες ανάλογα με το είδος μουσικής που θα κυριαρχεί. Έτσι, η πρώτη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην τζάζ, την ευρωπαϊκή κλασσική, με έντονα τα δυτικά ακούσματα. Την δεύτερη εβδομάδα οι λάτρεις του είδους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ανατολικούς ήχους, βυζαντινή μουσική και η τρίτη θα αφιερωθεί στα βαλκανικά ακούσματα. Κάθε εβδομάδα έχει τον δικό της χαρακτήρα, εξηγεί η  Κατερίνα Τετερίνα, υπεύθυνη της δυτικής εβδομάδας φεστιβάλ «VOLAX».

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι έχοντες την ιδέα, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μουσικής, χορού και όχι μόνο, με στόχο να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των τεχνών της Δύσης, της Ανατολής και του Βορρά. Ίσως στο μέλλον να υπάρξει και εβδομάδα του νότου αναφέρουν οι διοργανωτές. Ο νότος θα εκπροσωπεί ακούσματα από την υποσαχάρια Αφρική; Διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές ταυτότητες, τρόποι ζωής και αντιλήψεις, μπορούν απλώς να συνυπάρχουν, αλλά τα όρια μεταξύ τους είναι σαφή. Η απόσταση δεν μειώνεται όταν μουσικοί π.χ. της Ελλάδας “παίρνουν” την μουσική από ένα π.χ. παραδοσιακό ινδικό τραγούδι, βάζουν στιχάκια  και το κάνουν “σουξέ” γνωστότατης αοιδού, αλλά ελληνικά. Απλώς οι Ινδοί δεν ζητούν πνευματικά δικαιώματα… ευτυχώς λόγω αποστάσεων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More