Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοχάμεντ Mπιν Σαλμάν: «Αδιαφορώ για τις κατηγορίες για “ξέπλυμα” χρήματος μέσω του αθλητισμού»

Με δήλωσή του ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ξεκαθαρίζει ότι δεν τον αφορούν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται για “ξέπλυμα” χρήματος μέσω του ποδοσφαίρου.

Το Βασίλειο του Κόλπου έχει κατηγορηθεί ότι επενδύει στον αθλητισμό και χρησιμοποιεί εκδηλώσεις υψηλού προφίλ για να βελτιώσει τη διεθνή φήμη του.

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε της εξαγοράς της Νιούκαστλ πέρυσι και εγκαινίασε το LIV Golf.

“Εάν το “ξέπλυμα” χρήματος στον χώρο του αθλητισμού πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.”, δήλωσε ο Μπιν Σαλμάν.

Δήλωσε στο Fox News: “Δεν με ενδιαφέρει [ο όρος]. Έχω 1% αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5%.

“Πείτε το όπως θέλετε – θα πετύχουμε αυτό το 1,5%”.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – 81 άνδρες εκτελέστηκαν πέρυσι σε μια μέρα – τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το διεθνές κύρος της υπέστη σοβαρή ζημιά από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν εξέχων επικριτής της κυβέρνησης, το 2018.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο αθλητισμός χρησιμοποιείται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για να αποσπάσει την προσοχή από μακροχρόνια ζητήματα φήμης.

Ωστόσο, οι σαουδαραβικές αρχές απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι οι επενδύσεις στον αθλητισμό αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής “Όραμα 2030”.

Το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 620 δισ. δολαρίων (550 δισ. λιρών).

Ο πρόεδρος της Νιούκαστλ, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, είναι διοικητής του PIF, το οποίο ελέγχεται από τον Μπιν Σαλμάν.

Το πράσινο και λευκό τρίτο κιτ του συλλόγου της Premier League την περασμένη σεζόν έμοιαζε με το κιτ της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας και, κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ήταν “σαφής απόδειξη” αθλητικού ξεπλύματος”.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο – η πρώτη φορά που διοργανώνει μεγάλη διοργάνωση της FIFA – και αναμένεται να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030 ή το 2034.

Η αμφιλεγόμενη διοργάνωση του τουρνουά του 2022 από το Κατάρ προκάλεσε επικρίσεις λόγω της στάσης του στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, του ιστορικού του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της μεταχείρισης των μεταναστών εργαζομένων.

Η PIF έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας – Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Ittihad και Al-Nassr – οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει μεταγραφές υψηλού προφίλ τις τελευταίες σεζόν, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά.

Η έναρξη της επικερδούς σειράς LIV Golf το 2022 οδήγησε το PGA Tour και το DP World Tour να συμφωνήσουν να συγχωνευθούν με την PIF τον Ιούνιο μετά από ένα χρόνο αναστάτωσης, με τον Al-Rumayyan να διορίζεται πρόεδρος του νέου ενοποιημένου παιχνιδιού.

Η απόφαση της F1 να διοργανώσει τον εναρκτήριο αγώνα της στη Σαουδική Αραβία το 2021, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, επικρίθηκε επίσης από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τη στάση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από το grand prix του 2022, αφού δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα να αγωνιστεί στη χώρα.

Στη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης διεξαχθεί αγώνες πυγμαχίας παγκόσμιου τίτλου. Ο Άντονι Τζόσουα δήλωσε ότι ήταν “εδώ για την πυγμαχία” πριν χάσει από τον Oleksandr Usyk στην Τζέντα πέρυσι, έχοντας νικήσει τον Andy Ruiz στην πρωτεύουσα Ριάντ το 2019.

Το τένις θα διοργανώσει επαγγελματικό γεγονός στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά φέτος, αφού συμφωνήθηκε πενταετής συμφωνία για την Τζέντα να φιλοξενήσει τους Next Gen ATP Finals.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συνομιλήσει με το γυναικείο tour για τη φιλοξενία των τελικών της WTA στο τέλος της σεζόν.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More