Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπέρμποκ: «Δυσβάσταχτες» οι εικόνες για πρόσφυγες σε Έβρο και Μελίγια

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτες» τις εικόνες σχετικά με τους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ειδικότερα στον Έβρο και τον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Με ανάρτησή της στο τουίτερ, η Μπέρμποκ ζητά την αποσαφήνιση γεγονότων και καταγγελιών, που «δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Στην ανάρτησή της με «hashtag» τις λέξεις «Έβρος» και «Melilla», η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών γράφει: «Οι τρομερές εικόνες και αναφορές που μας έρχονται αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δυσβάσταχτες. Με επηρεάζουν βαθύτατα. Οι κοινές μας αξίες, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας. Τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει τώρα να αποσαφηνιστούν πλήρως –δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αυτό το δράμα μας υπενθυμίζει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε στην ΕΕ ως προς την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης».

Το «Spiegel Online» θεωρεί την ανάρτηση Μπέρμποκ ως έμμεση αντίδραση της υπουργού στις αποκαλύψεις του «Σπίγκελ» και άλλων συνεργαζόμενων ΜΜΕ ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί μετανάστες ως συνεργούς της στον Έβρο για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, καθώς επίσης και στις αναφορές για μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στο Μαρόκο, στην προσπάθειά τους να περάσουν τον συνοριακό φράχτη και να μπουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια.

Το εκτενές ρεπορτάζ στη συνδρομητική σελίδα του περιοδικού Spiegel υπογράφουν ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Αθήνα, Γιώργος Χρηστίδης και οι δημοσιογράφοι Klaas van Dijken, Bashar Deeb, Steffen Luedke, Mohannad al-Najjar, Maximilian Popp, Jack Sapoch και Tomas Statius. Pαραθέτει αρχικά τη μαρτυρία του Bassel M. από τη Συρία, ο οποίος περνώντας τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο στα τέλη του 2020, συνελήφθη και μεταφέρθηκε από τους συνοριοφύλακες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Τυχερό, όπου εκείνος και άλλοι μετανάστες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, έτυχαν κακής μεταχείρισης από τους αστυνομικούς και τελικά κρατήθηκαν -συνολικά 150 άτομα- σε ένα κελί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την ανάκριση, ο Σύρος μετανάστης κατηγορήθηκε ως επικεφαλής ομάδας διακινητών, αλλά του έγινε η πρόταση να συνεργαστεί με την ελληνική Αστυνομία, βοηθώντας τους συνοριοφύλακες στο Τυχερό να επαναπροωθούν μετανάστες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα να μην του απαγγελθούν κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων και να του δοθεί άδεια παραμονής 30 ημερών.

Ο Bassel M. αποφάσισε να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Μάλιστα δεν είναι ο μόνος που του έγινε τέτοια πρόταση, καθώς οι έρευνες του Spiegel, της οργάνωσης ΜΜΕ „Lighthouse Reports“, της εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης ARD, „Report München“, και των εφημερίδων „Le Monde“ και „The Guardian“, έδειξαν ότι η ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί στοχευμένα μετανάστες ως συνεργούς στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More