Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαχ: «Έχουμε την ευθύνη να μην τιμωρούμε τους αθλητές για τις πράξεις των κυβερνήσεών τους»

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ επισήμανε σε σημερινές (18/7) δηλώσεις του ότι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους και θα πρέπει να τους επιτραπεί να αγωνίζονται διεθνώς, ως ουδέτεροι.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο έτος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε αποστολή να ενώσουμε όλους τους αθλητές του κόσμου σε έναν ειρηνικό αγώνα. Έχουμε την ευθύνη να μην τιμωρούμε τους αθλητές για τις πράξεις των κυβερνήσεών τους».

Η ΔΟΕ εξέδωσε τον Μάρτιο ένα πρώτο σύνολο συστάσεων προς τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες προκειμένου να επιτρέψουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στο προσκήνιο μετά τον αποκλεισμό που τους επιβλήθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο Μπαχ μάλιστα ξεκαθάριε ότι η ΔΟΕ δεν βιάζεται να αποφασίσει για τη συμμετοχή τους, υπογραμμίζοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα. Θα πάρουμε το χρόνο μας. Θέλουμε να είμαστε επιμελείς και να είμαστε όσο το δυνατόν σίγουροι ότι παίρνουμε τη σωστή απόφαση».

Σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχει επιτραπεί να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στους Ασιατικούς Αγώνες του Χανγκζού για να συλλέξουν βαθμούς στην προσπάθεια πρόκρισης τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εξοργίζοντας ορισμένες χώρες που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τους επιτραπεί η συμμετοχή στους Αγώνες.

Ο Μπαχ, πάντως, παρουσίασε τη θέση της ΔΟΕ ως προσπάθεια διασφάλισης των δικαιωμάτων των αθλητών: «Κάναμε κυρώσεις στη ρωσική κυβέρνηση. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More