Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τους πρώην συντρόφους μας;

Αν χωρίσατε πρόσφατα, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι δυνατό να έχετε φιλικές σχέσεις με τον πρώην σύντροφό σας και αν αυτό είναι καλή ιδέα. Η απάντηση δεν είναι απλή.

Από τη μια πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο να διακόψετε ξαφνικά κάθε επικοινωνία με ένα άτομο που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Ειδικά εάν επρόκειτο για μια σοβαρή σχέση, ίσως σας είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα που νιώσατε γι’ αυτόν τον άνθρωπο.

Από την άλλη, ίσως είστε αναστατωμένοι και θυμωμένοι μαζί του, κάτι που μπορεί να εμποδίζει το να είστε φίλοι. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα που δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε.

Μπορείτε να αναρωτιέστε αν μπορείτε να διατηρήσετε κάποια πτυχή της σύνδεσής σας ή να επαναφεύρετε τη σχέση σας σε ένα άλλο επίπεδο, όχι ερωτικό πάντως.

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε εάν πρέπει να προσπαθήσετε να μείνετε φίλοι με τον πρώην σας, είναι πολλοί.

Γιατί μπορεί να θέλετε να μείνετε φίλοι με έναν πρώην σύντροφο;

Έχετε κοινούς φίλους: Αν έχετε πολλούς κοινούς φίλους, το να είστε σε αντιπαράθεση θα δυσκολεύει την κατάσταση για όλους και είναι κρίμα. Συνήθως μετά από έναν χωρισμό οι κοινωνικοί δεσμοί κόβονται απότομα ή οι φίλοι χωρίζονται σε στρατόπεδα.

Ανατρέφετε παιδιά από κοινού: Το να έχετε καλή σχέση βοηθάει στη δημιουργία πιο σταθερού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Είστε συνάδελφοι: Εάν εσείς και ο πρώην σύντροφός σας εργάζεστε μαζί, το να είστε φιλικοί μεταξύ σας θα εμποδίσει τις τριβές στον χώρο εργασίας.

Έχετε κοινά ενδιαφέροντα: Αν έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή συνεχίζετε να συμμετέχετε σε κοινές δραστηριότητες, θα σας βοηθήσει το να παραμείνετε φίλοι.

Χωρίσατε φιλικά: Εάν χωρίσατε φιλικά ή για πρακτικούς λόγους, ίσως να σας δίνει χαρά το να παραμείνετε φίλοι.

Υπάρχουν πραγματικές βάσεις για φιλία: Εάν ήσασταν φίλοι προτού γίνετε ζευγάρι, ίσως υπάρχουν γερά θεμέλια για φιλία. Ίσως συνειδητοποιείτε πως είναι καλύτερα να είστε φίλοι παρά εραστές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα, οι φίλοι με προνόμια συχνά περνούν εύκολα στη φιλία, εάν κάποτε ήταν καλοί φίλοι.

Δεν έχετε ξεπεράσετε κάποια πράγματα: Κάποιες φορές, το να παραμένετε φίλοι προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας λόγω της οικειότητας που αναπτύσσεται από τα χρόνια. Μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθείτε από τη συναισθηματική ασφάλεια μιας σχέσης και ίσως ψάχνετε τρόπους να διατηρήσετε αυτό το συναίσθημα.

Θέλετε να γράψετε τον επίλογο της σχέσης σας: Εάν δεν έχετε ξεπεράσει εντελώς τη σχέση σας, ίσως προσπαθήσετε να παραμείνετε φίλοι με στόχο να δώσετε κάποτε ένα τέλος.

Πότε είναι καλή ιδέα;

Το να μείνετε φίλοι με τον πρώην σύντροφό σας ίσως είναι καλή ιδέα, εάν και οι δύο:

Τρέφετε αισθήματα ο ένας για τον άλλον, όχι ερωτικά.

Έχετε κοινούς στόχους: Είστε στο ίδιο μήκος κύματος και θέλετε πραγματικά να είστε φίλοι.

Στηρίζετε ο ένας τον άλλον: Έχετε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον και συνεχίζετε να αποτελείτε στήριγμα ο ένας για τον άλλον.

Έχετε επεξεργαστεί και οι δύο τον χωρισμό: Δεν έχετε απωθημένα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον, έχετε προχωρήσει και οι δύο, ίσως και να βγαίνετε με άλλους.

Είστε συναισθηματικά ώριμοι: Μπορείτε να διατηρήσετε μια υποστηρικτική φιλία χωρίς συναισθηματικό φορτίο ή εξωπραγματικές προσδοκίες.

Πότε είναι κακή ιδέα;

Το να προσπαθείτε να μείνετε φίλοι με έναν πρώην σύντροφο ίσως να μην είναι καλή ιδέα, εάν:

Σας κακοποιούσε ή σας έβλαπτε με οποιονδήποτε τρόπο.

Εσείς ή ο πρώην σας λέγατε ψέματα ή απατούσατε ο ένας τον άλλον και πληγωθήκατε.

Έχετε ακόμα ερωτικά συναισθήματα για εκείνον και προσπαθείτε να ξαναγίνετε ζευγάρι.

Ξέρετε πως ο πρώην σας έχει ακόμα αισθήματα για εσάς, αλλά εσείς δεν νιώθετε πλέον το ίδιο.

Νιώθετε μοναξιά και χρειάζεστε τρυφερότητα και προσοχή.

Προσπαθείτε να αποδείξετε πως έχετε ξεπεράσει τη σχέση και είστε καλά χωρίς εκείνον.

Προσπαθείτε να μάθετε πώς είναι η ζωή του χωρίς εσάς.

Μερικές φορές, αποκτούμε εμμονή με τους πρώην μας επειδή δεν έχουμε βρει νέο σύντροφο ή δεν θέλουμε να αναζητήσουμε κάποιον άλλον. Η προσπάθεια να ξαναποκτήσετε επαφή με τον πρώην σας μπορεί να αποκαλύψει για ποιον λόγο επιλέξατε να χωρίσετε, φέρνοντας στην επιφάνεια την ασυμβατότητα, την τοξικότητα και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθατε όσο ήσασταν ζευγάρι.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, τα άτομα που έχουν πάρει διαζύγιο ίσως βιώσουν συναισθηματική δυσφορία και αναστάτωση σε περίπτωση επαφής με τους πρώην συντρόφους τους.

Πόσο πρέπει να περιμένετε;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου η σχέση σας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που μπορεί να έχουμε. Αυτό εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχέσης. Για παράδειγμα, εάν η σχέση σας ήταν σύντομη, ίσως να μην έχετε επενδύσει πολύ συναισθηματικά. Ως εκ τούτου, ίσως να μην έχετε πληγωθεί και να μπορείτε να μείνετε εύκολα φίλοι. Από την άλλη, εάν είχατε σοβαρή, μακροχρόνια σχέση ή άσχημο χωρισμό ίσως χρειάζεστε και οι δύο χρόνο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να ισορροπήσετε, προτού καταφέρετε να μείνετε φίλοι.

Εάν ακολουθήσετε τον κανόνα της μη επικοινωνίας για ένα διάστημα, ίσως καταφέρετε να χτίσετε μια νέα ζωή χωρίς το συγκεκριμένο άτομο. Και ίσως τελικά αυτό να είναι το ζητούμενο…

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More