Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μυτιλήνη- «Η ελιά, το λάδι, και η συμβολή τους στον πολιτισμό»

Αιωνόβια δένδρα, πανάρχαιο προϊόν, κυριαρχεί στο ελληνικό τοπίο και ταυτίζεται με αυτό και αποτελεί πηγή ζωή επί χιλιάδες χρόνια.

Μια ξεχωριστή για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της το περασμένο Σάββατο στην Μυτιλήνη, παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Μυρσίνη Τζινέλη.

Μαζί της ο Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρίας Αρχιπέλαγος, πρώην υπουργός σε διάφορους τομείς, ανέφερε ότι η έκθεση έγινε με μεγάλη φροντίδα και είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα στην Λέσβο και πανελλαδικά.

Τόπος φιλοξενίας είναι το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βράνα στον Παππάδο της Γέρας, όπου παρουσιάζονται εκθέματα από τέσσερα μουσεία. Το Μουσείο της Ακροπόλεως, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά. Από τα πιο συγκλονιστικά εκθέματα είναι ένα απολίθωμα κλάδου ελιάς ηλικίας 60.000 ετών που προέρχεται από την Σαντορίνη, λέει ο κ. Σηφουνάκης.

Η έκθεση παρουσιάζει τον πολιτισμό της ελιάς που είναι το κυρίαρχο δέντρο στο νησί και η παραγωγή του καταγράφεται από τους προϊστορικούς χρόνους. Υπολογίζεται ότι περίπου 11 εκατ. ελαιόδενδρα απλώνονται στους ελαιώνες ορεινών ή ημιορεινών περιοχών με άνυδρα και φτωχά εδάφη, παράγοντας ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν.

Ένας μοναδικός λίθινος αμφορέας του 5ου π.Χ. αι. που είχε χωρητικότητα 60 λίτρων λαδιού, αποδεικνύει την διαχρονική αξία του λαδιού και την εμπορευσιμότητά του στην Μεσόγειο.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More