Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Αλβανού για τους χούλιγκαν: Η πληροφορία είναι το ιερό δισκοπότηρο της ασφάλειας – Χτίζεις πάνω στην άμμο όταν δεν την αξιοποιείς

To ψυχολογικό προφίλ των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν καδρόνια και μαχαίρια αφαιρώντας μια ζωή και απειλώντας δεκάδες άλλες στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέλυσε η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού. Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» η ειδική σε θέματα ασφάλειας αναφέρθηκε στο φαινόμενο του «χουλιγκανικού τουρισμού» λέγοντας ότι οι Αρχές στη χώρα μας όφειλαν να είναι προετοιμασμένες και να μην αιφνιδιαστούν από τις δραματικές εξελίξεις.

«Κάθε φορά που έχουμε μια αθλητική οργάνωση υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το ότι πρέπει να έχουμε ασφάλεια ταυτόχρονα με ένα αθλητικό γεγονός το οποίο θα απολαύσουν οι θεατές» ανέφερε. Και όπως επισήμανε, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το security planning». Μιλώντας για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας η κα Αλβανού τόνισε ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν ανάλυση επικινδυνότητας και να χαρτογραφούν περιοχές και στόχους που είναι υψηλής επικινδυνότητας.

Γεννούνται πολλά ζητήματα από τη μη αξιοποίηση της πληροφορίας για τους χούλιγκαν

«Η πληροφορία είναι το ιερό δισκοπότηρο της ασφάλειας.Όταν έχεις πληροφορία και αυτή η πληροφορία δεν αξιοποιείται, γεννούνται πολλά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν απλά με πρόσωπα τα οποία σήμερα υπάρχουν, αύριο αντικαθίστανται. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες που οδήγησαν στο να μη χρησιμοποιείται και να μην αξιοποιείται μια πληροφορία» δήλωσε η ειδική ασφάλειας σχετικά με την ανεμπόδιστη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν από τη χώρα τους στην Αθήνα.

«Αν δεν την έχεις λάβει σωστά (σ.σ. την πληροφορία) και δεν την αξιολογείς σωστά, τότε είναι σαν να χτίζεις πάνω στην άμμο», σημείωσε.

Μιλώντας για τη δράση των Bad Blue Boys, τον σύνδεσμο των φανατικών οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ που είναι γνωστοί και εκτός Κροατίας, η κα Αλβανου εστίασε στην σχέση τους με εθνικιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και άλλους συνδέσμους οπαδών. Και όπως είπε το πρώτο επίπεδο δράσης είναι καθαρά το επιχειρησιακό, όπου θέλεις άμεσα να έχεις τη λήψη μέτρων.

Αναφορικά με τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών που ενώ γνώριζαν την πορεία των χούλιγκαν από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και δεν την σταμάτησαν ή την περιφρούρησαν αποτελεσματικά είπε ότι είναι εμφανές ότι «δεν τα έχουμε πάει καλά. Χρειάζεται πλάνο ασφαλείας (security planning), xρειάζεται όλη αυτή η πληροφορία να διαχέεται και να χρησιμοποιείται σωστά».

Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό την οπαδική βία η ειδική σε θέματα ασφάλειας έκανε λόγο για «μια μορφή εξτρεμιστικής βίας». Και όπως πρόσθεσε «η στρατολόγηση σχετίζεται πάρα πολύ με μορφές πραγματικά οπαδικής εξτρεμιστικής βίας». Σύμφωνα με την εγκληματολόγο η αστυνομία χρησιμοποιεί μεθόδους για να μπλοκάρει αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση των οπαδών. «Αν δεν το δούμε έτσι κι εμείς, απλά θα μιλάμε κάθε φορά για αντιμετώπιση περιστατικών που ποτέ δεν μπορείς να αντιμετωπίσης όσο έχεις μεγάλη δεξαμενή», συμπλήρωσε.

Πηγή: Newsroom

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More