Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Ζαννέτος, φαρμακοποιός: Ασφαλή τα στρεπ τεστ καθώς έχουν πάρει έγκριση – Συνεχίζουν οι ελλείψεις στα φάρμακα

«Τα στρεπ τεστ είναι ασφαλή καθώς έχουν πάρει έγκριση. Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι του» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Ζαννέτος, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα τεστ για τον στρεπτόκοκκο τα οποία εξαφανίζονται από τα φαρμακεία μετά την αύξηση των περιστατικών μόλυνσης στη χώρα μας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» ο φαρμακοποιός εστίασε στο ότι η διαδικασία χρήσης τους είναι εύκολή ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να γίνει έγκαιρη διάγνωση από γιατρό για τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Ο κ. Ζαννέτος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι δεν μπορεί κάποιος να πάρει αντιβιώσεις από το φαρμακείο από μόνος του. «Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία» πρόσθεσε. Αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε αρκετά φάρμακα ο φαρμακοποιός επισήμανε ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

Μεγάλο το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε φάρμακα

«Συνεχίζουν οι ελλείψεις. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι ασθενείς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ειδικά στις εφημερίες για να βρουν» ανέφερε ο κ. Ζαννέτος εστιάζοντας και στις παιδικές αντιβιώσεις τις οποίες γονείς αναζητούν πανικόβλητοι και συχνά δε βρίσκουν.

Ερωτηθείς για το εμπορικό σκεύασμα για τους διαβητικούς που χρησιμοποιείται και για το αδυνάτισμα σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι σε πολύ μεγάλη έλλειψη. Για να δώσει έμφαση στο πρόβλημα που έχουν παρουσιαστεί σε ασθενείς ασθενείς που το χρησιμοποιούσαν δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Βγήκε μια ανακοίνωση από τον ΙΦΕΤ πριν λίγες μέρες που έλεγε ότι θα γίνει μια έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου και θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα φαρμακεία. Μας έδωσαν οδηγίες, στείλαμε τον κόσμο στους ιατρούς να συνταγογραφήσουν για τρεις μήνες αλλά, δυστυχώς δεν το προμηθεύτηκαν όλοι. Υπήρξε πάρα πολύ μικρό ποσοστό που μπόρεσαν να το πάρουν».

Πηγή: Νewsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Infographic: Φάρμακα με το «σταγονόμετρο»

Με στρεπτόκοκκο επτά παιδιά, πολλά από το στενό περιβάλλον του 7χρονου – Σπεύδουν για τεστ οι ανήλικοι

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More