Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για το “καλάθι του νοικοκυριού”: Θα μπορούσε να είναι μία σωστή κίνηση εάν υπήρχαν συστηματικοί έλεγχοι (audio)

«Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μία σωστή κίνηση, εάν και εφόσον υπήρχαν και υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά» δήλωσε σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού που κάνει πρεμιέρα αύριο, ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Το λέω αυτό γιατί λίγους μήνες πριν είχε ψηφιστεί μία διάταξη που έλεγε ότι όποιος ξεπερνάει το θεμιτό περιθώριο κέρδους επιβάλλεται πρόστιμο. Το έχουμε ξαναπεί ότι εδώ και εφτά μήνες έχουν επιβληθεί όλα κι όλα δύο πρόστιμα στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια. Εγώ δεν πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι πέρα από τους ελέγχους υπάρχει και ο παράγοντας του πληθωρισμού που απασχολεί όλη την Ευρώπη, ο κ. Κατρίνης ανέφερε «εγώ δεν είπα ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, είπα ότι την ακρίβεια, η οποία οφείλεται στον πληθωρισμό, ένα κομμάτι της αγοράς την εκλαμβάνει ως ευκαιρία να αισχροκερδήσει». «Το θεμιτό όριο κερδοφορίας που καταλαβαίνω ότι θα ενσωματώσει και ένα κομμάτι εισαγόμενης ακρίβειας, θα πρέπει να διαχωριστεί από την αισχροκέρδεια» προσέθεσε και επανέλαβε την ανάγκη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να διασφαλίσουν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους πολίτες.

«Αυτή η κατάσταση είναι από τον Οκτώβριο του 2021, πάνω από 13 μήνες έχουμε συνεχή ανατίμηση σε βασικά είδη διατροφής. Εμείς έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Δεν το λέμε μόνο εμείς, είναι σύσταση της ΕΕ. Το έχουν κάνει πολλές χώρες που ήδη είχαν ΦΠΑ στο 6%, το μείωσαν στο 5%, έτσι ώστε να είναι πιο προσιτά τα βασικά είδη διατροφής στους συμπολίτες» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα του Υπ. Ανάπτυξης ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να μην φτάσει στον καταναλωτή, ο κ. Κατρίνης δήλωσε «τι μας λέει ο υπουργός, ότι αν επιβάλει τη μείωση του ΦΠΑ δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση, αν αυτή η μείωση θα περάσει στην τελική τιμή του προϊόντος, άρα ο υπουργός παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εφαρμόσουν νόμους του κράτους». Αναφερόμενος εκ νέου στον κ. Γεωργιάδη, συμπλήρωσε «όταν η μέση ετήσια αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης στην Ελλάδα είναι 38% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 9%, γι’ αυτό αισθάνεται επίσης περήφανος ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε κάνει και μία επίσκεψη σε διυλιστήριο για να ελέγξει φαινόμενα υπέρμετρης κερδοφορίας;».

Ερωτηθείς αν θα πάμε στις εκλογές σε κλίμα σκανδαλολογίας, το οποίο θα επισκιάσει τα πραγματικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που σχετίζονται με την ακρίβεια, ο κ. Κατρίνης απάντησε «μιλώντας για πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ένας επαγγελματίας, ένας νοικοκύρης ο οποίος ατύχησε μέσα στην οικονομική κρίση, στην πανδημία και λόγω της ακρίβειας με αυξημένο ρεύμα, πετρέλαιο, αυξημένο σουπερμάρκετ, ψώνια, δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, την πρώτη κατοικία με κατάσχεση και πλειστηριασμό, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα σήμερα».

Με την επισήμανση ότι τα κόκκινα δάνεια είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια σε απόλυτο αριθμό, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην υπόθεση Πάτση. «Αυτή λοιπόν τη δύσκολη κατάσταση, γιατί 700.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό τα επόμενα τρία χρόνια, κάποιοι μέσα στη ΝΔ και συγκεκριμένα ο βουλευτής της, ο κ. Πάτσης, την είδε ως επιχειρηματική ευκαιρία, έτσι ώστε να μπορέσει μέσα από πίεση με απειλή κατάσχεσης και πλειστηριασμού να αποκομίσει κέρδη, αφού αγόραζε τα δάνεια στο 10 %-12% και ζητούσε πιθανόν ανάκτηση ακόμα και στο 100%, όπως γίνεται και το ξέρουν όλοι, στην αγορά των funds».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο κ. Πάτσης τέθηκε αμέσως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Κατρίνης σχολίασε «είναι γνωστό σε όλη την πιάτσα, να το πω λαϊκά, ότι η δραστηριότητα του κ. Πάτση δεν ξεκίνησε πριν από ένα μήνα-δύο, έχει ξεκινήσει και πριν από τις τελευταίες εκλογές, ήταν γνωστή».
«Εξάλλου δεν ξέρω αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και ο γιος του κ. Πάτση ήταν γραμματέας τομέα που είχε συσταθεί στη ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Δηλαδή υπήρχε ειδικός τομέας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο προΐστατο ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που ταυτόχρονα ως μέλος εταιρείας που έκανε διαχείριση κόκκινων δανείων, πιθανότατα ενώ έλεγε το πρωί ότι εμείς έχουμε ψηφίσει τον πτωχευτικό νόμο και θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στους δανειολήπτες, το απόγευμα ως εταιρεία απειλούσε τους δανειολήπτες λέγοντας ότι αν δεν μου πληρώσεις το 100% του δανείου σε αυτή τη συγκυρία, με ενεργειακή κρίση, με ακρίβεια στο σουπερμάρκετ, με το πετρέλαιο τέσσερις φορές σε αύξηση σε σχέση με την Ευρώπη στην Ελλάδα θα χάσεις το σπίτι σου» προσέθεσε ο κ. Κατρίνης.

«Υπάρχει σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως και βεβαίως και η ανάθεση του ενός εκατομμυρίου για τις νομικές υπηρεσίες πάλι στον συγκεκριμένο, όπως και μια σειρά αναθέσεων σε εταιρείες του συγκεκριμένου βουλευτή της ΝΔ, δείχνουν ότι η αντίληψη κάποιων, πολλών στελεχών στην κυβέρνηση ότι το κράτος τους ανήκει και μπορούν να το διαχειριστούν με τον τρόπο που θέλει, είναι ορατή» υποστήριξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More