Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εποχή στην διαχείριση των βιο-αποβλήτων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μονάδων διαχείρισης βιο-αποβλήτων σε Πέλλα και Κιλκίς, ενώ εχθές δημοπρατήθηκε και η νέα μονάδα διαχείρισης αποβλήτων του ανατολικού τομέα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ο Μανώλης Γραφάκος, γ.γ.  συντονισμού  διαχείρισης αποβλήτων εξηγεί ότι η  χρηματοδότηση θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”.

Οι δύο νέες μονάδες (ΜΕΒΑ), θα συνδράμουν σημαντικά στην επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που θα συλλέγονται στις δυο περιφερειακές ενότητες. Με την ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων σε καφέ κάδους θα εκτρέπονται από την ταφή σημαντικές ποσότητες οικιακών αποβλήτων, που αποτελούν το 40% των αστικών απορριμμάτων, είπε ο κ. Γραφάκος.

Για την Θεσσαλονίκη δημοπρατήθηκε εχθές Τρίτη 21/12/2022, μονάδα αποβλήτων, η οποία θα δημιουργηθεί στην Ανατολικό τομέα στον δήμο Θέρμης, και έτσι θα καλύπτεται πλέον το σύνολο του νομού. Εκεί θα συγκεντρώνονται τα απόβλητα, όπως γίνεται στον δυτικό τομέας της Μαυροράχης και έτσι θα επιτευχθεί η μείωση στο 10% των οργανικών αποβλήτων.

Στόχος αυτών των επενδυτικών έργων είναι τα απόβλητα να γίνονται δευτερογενές καύσιμο και να αντικαταστήσουν σε σημαντικό ποσοστό τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα των βιοαποβλήτων σε μορφή κομπόστ από Κιλκίς και Πέλλα, υπολογίζονται συνολικά 6.600 τόνους που θα καταλήξουν στην γεωργία ως λιπάσματα και θα επωφεληθούν οι αγρότες, καθώς θα μειωθούν οι αντίστοιχες ακριβές εισαγωγές. Πρόκειται για ένα άλμα στην προσπάθεια της «πράσινης διαχείρισης» των απορριμμάτων και σε εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν δημοπρατηθεί 27 νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και ήδη κατασκευάζονται 15 σε όλη την χώρα., οι περισσότερες εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ κάποιες είναι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More