Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα για την προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να συζητηθεί το φαινόμενο των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που εμφανίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε χοιροτροφική εκμετάλλευση ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τρεις. Με βάση το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο θανατώνονται όλα τα ζώα της μονάδας, απολυμαίνεται, και επανεκκινεί αφού λάβει την αντίστοιχη αποζημίωση. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί προ διετίας οπότε με τα κατάλληλα μέτρα είχε εκριζωθεί. Η νόσος δεν μεταδίδεται και δεν απειλεί την ανθρώπινη ζωή.

Στο μεταξύ, στην ύπαρξη θετικού κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκτροφή της Τ.Κ. Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι -Καϊμακτσαλάν, του Δήμου Φλώρινας, της ΠΕ Φλώρινας, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης, Θωμαή Αδάμου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More