Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Υόρκη: «Neighborhood Guilt»- Εικαστική έκθεση της Γεωργίας Λαλέ για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

Η νέα έκθεση της ομογενούς εικαστικού Γεωργίας Λαλέ με τίτλο «Neighborhood Guilt» (Ενοχές της Γειτονιάς) εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής της 15ης Δεκεμβρίου 2023 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση, με θέμα τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία στην Ελλάδα, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου με την επωνυμία «Carte Blanche Project», η οποία έχει ως στόχο την προβολή του έργου των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την συμβουλευτική επιτροπή που απαρτίζεται από τις κ.κ. Ειρήνη Λιναρδάκη, Νατάσα Κατερινοπούλου, Λολίτα Κουτούδη και Πάνο Τσαγκάρη, καθώς επίσης και με την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γενοκτονιών στην Ελλάδα που, όπως επεσήμανε η κ. Λαλέ, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες. Τα έργα της είναι φτιαγμένα από τα σεντόνια των θυμάτων τα οποία της δώρισαν συγγενικά τους πρόσωπα.

Το ένα έργο είναι μια σημαία φτιαγμένη με κομμάτια από τα σεντόνια και το δεύτερο είναι αφιερωμένο στις 22 γειτονιές που βίωσαν το ειδεχθές έγκλημα. Σ΄αυτό αναγράφονται τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν, η ημερομηνία και η γειτονιά.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνος καλωσόρισε τους ομογενείς και αναφέρθηκε στους στόχους της προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η ομιλία της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ στα εγκαίνια της έκθεσης στο Προξενείο άγγιξε τις καρδιές των ομογενών καθώς αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες και τόνισε ότι την ιδέα την συνέλαβε πέρσι κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Μάρκος Δρακωτός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να γίνουν χορηγοί της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ειρήνη Λιναρδάκη μιλώντας εκ μέρους της συμβουλευτικής επιτροπής του προγράμματος «Carte Blanche Project».

Αν και η ομιλίες του διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την αφύπνιση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα πρόληψης και πάταξης της ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: www.anamniseis.net

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More