Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες προσαγωγές για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια – Μπλόκα ως τα σύνορα και έρευνες στο κέντρο της Αθήνας

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη δολοφονική καταδρομική επίθεση των χούλιγκανς. Στα βίντεο που έχει στα χέρια της η αστυνομία καταγράφεται η απίστευτη βιαιότητα της επίθεσης, ενώ το μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς έφθασαν οι Κροάτες χούλιγκανς στην Ελλάδα χωρίς να τους σταματήσει κανείς.  Με δεδομένο ότι διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο Λεκανοπέδιο.

Στην Κακαβιά  οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη ενός 19χρονου Κροάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ 82 τουλάχιστον από τους 98 συλληφθέντες είναι Κροάτες,  ενώ με το δείγμα DNA αναμένεται να ταυτοποιηθεί το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του 29χρονου.

Τελευταία εξέλιξη είναι οι 9 προσαγωγές καθώς αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στην περιοχή των Αμπελοκήπων όπου κρύβονταν οι χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέφυγαν της σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται στην Αθήνα Κροάτες χούλιγκανς και ότι πρόκειται για «risky fans» δηλαδή «επικίνδυνοι φίλαθλοι».

Οι Κροάτες έφθασαν οδικώς στη χώρα και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα  παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων από την Κροατία.

«Όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν» διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ ήδη απομακρύνθηκαν 7 αξιωματικοί της Αστυνομίας, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανακοίνωσε εσωτερική ερευνα.

Με παρέμβασή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητά να ξεκινήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση, για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Την εποπτεία των ερευνών , έχει ήδη η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, η οποία, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζήτησε να ενημερώνεται για κάθε στάδιο της έρευνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε από μέρες για την έλευση των χούλιγκαν

Στο μεταξύ, στο φως ήρθαν έγγραφα – ντοκουμέντα που γνωστοποιούσαν την έλευση των Κροατών χούλιγκανς στην “OPAP Αρένα“.

Κροατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τόσο η Interpol όσο και η Europol γνώριζαν για την ομαδική αναχώρηση των Κροατών χούλιγκανς προς την Ελλάδα, αλλά δεν υπήρχε νομική βάση για να τους αποτρέψουν.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχαλη και να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γιώργο Γεραπετρίτη .

Στην ΓΑΔΑ ανακρίνονται  98 συλληφθέντες και σε ανακοίνωση της η Ελληνική αστυνομία τονίζει οτι η έρευνα συνεχίζεται για τη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων.

Τα πυρά τηςαντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση στην οποία και καταλογίζουν τα κόμματα τεράστιες ευθύνες 
ενώ ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου.

Το χρονικό: Ήταν πλάτη, πήγαν πισώπλατα και τον μαχαίρωσαν

@AEK_FC_OFFICIAL #aekfc pic.twitter.com/ljWuNUAQ7x

— Petros_Eut (@Petros_Eut) August 7, 2023

Ο 29χρονος αιμόφυρτος καταφέρνει να διανύσει 50 μέτρα. Φτάνει σε περίπτερο και σωριάζεται, καλεί σε βοήθεια. Η υπάλληλος του περιπτέρου κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει και επί δέκα περίπου λεπτά ο νεαρός Μιχάλης έχει τις αισθήσεις του. Ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα το ασθενοφόρο τον μεταφέρει στον Ερυθρό, όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Τo μεσημέρι της Δευτέρας το κονβόι με τα 35 αυτοκίνητα και βανάκια των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κινείται στην Ιονία οδό με κατεύθυνση την Αθήνα. 150-200 Κροάτες χούλιγκανς ταξιδεύουν όλοι μαζί, οργανωμένα, με σκοπό να φτάσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, να σκορπίσουν τον τρόμο και τον πανικό στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και εντέλει το θάνατο.

Αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στον ηλεκτρικό σταθμό της Ειρήνης και μπαίνουν στο τρένο. Με τα ρόπαλα και τα καδρόνια στα χέρια, με τις μαύρες κουκούλες στο κεφάλι επιβιβάζονται στους συρμούς, ανάμεσα σε δεκάδες ανυποψίαστες επιβάτες.

Η ώρα είναι 11 το βράδυ. Οι Κροάτες φτάνουν στο γήπεδο και αρχίζουν να χτυπούν με μανία όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Φορούν μαύρες κουκούλες και μαύρα ρούχα, σπάνε βιτρίνες και αυτοκίνητα και χωρίς να υπολογίζουν τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά που βρισκόντουσαν στην καφετέρια στο βάθος χτυπούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους ακόμη και φωτοβολίδες.

Επικρατεί χάος, φίλαθλοι της ΑΕΚ και απλοί πολίτες τρέχουν να σωθούν. Έντρομοι οι θαμώνες των καφετεριών, βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Συνολικά 10 τραυματίες από 20 έως 48 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. 4 από αυτούς παραμένουν για νοσηλεία φρουρούμενοι χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Πρόκειται για 3 Έλληνες και έναν Κροάτη.

Στελέχη από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σπιθαμή προς σπιθαμή, ψάχνουν το παραμικρό υπόλειμμα που μπορεί να τους οδηγήσει στον ή στους δολοφόνους του 29χρονου. 

Σε οικοπεδικό χώρο ορισμένοι από τους χούλιγκανς ξεφορτώθηκαν τα δολοφονικά όπλα που κρατούσαν πάνω τους μόλις εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ. Όπως αυτά τα στυλάρια αλλά και μεταλικές ράβδους  όπως αυτή που έχει ακόμα ίχνη από το αίμα των ανθρώπων που χτυπούσαν με μανία.”

Απλοί πολίτες, μουδιασμένοι και συγκλονισμένοι από την τραγωδία, σπεύδουν στο σημείο που έχασε ο νεαρός Μιχάλης τη ζωή του και αφήνουν λουλούδια και κεράκια.

Οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αναρτήσει πανό στη μνήμη του φιλάθλου της ομάδας τους. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη – Ηλίας Κούκος – Χαρά Γιαννοπούλου – Αντώνης ΔοβώνηςΒαλέρια Δολαψάκη, Βασίλης Σιώμος

Διαβάστε ακόμα:

Το χρονικό των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια: Καρέ – καρέ η δράση των χούλιγκαν μέσα από βίντεο

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Θρήνος για τον 29χρονο Μιχάλη – Το αντίο των φίλων της ΑΕΚ

Το χρονικό των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια: Καρέ – καρέ η δράση των χούλιγκαν μέσα από βίντεο

Δέκα τραυματίες από τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια – Τέσσερις παραμένουν για νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη βία στη Νέα Φιλαδέλφεια: 98 συλλήψεις και περαιτέρω έρευνες – Αναφορά και σε «Έλληνες συνεργούς»

Γ. Γεραπετρίτης για θάνατο φιλάθλου στη Ν. Φιλαδέλφεια: Θλιβερός κρίκος σε μια αλυσίδα οπαδικής βίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More