Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο βίντεο της Χαμάς: Όμηρος λέει στην κάμερα ότι 70 απαχθέντες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων, η Χαμάς δημοσιεύει ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο με μαρτυρία, όπως λέει, ισραηλινού ομήρου. H οργάνωση έχει καθοδηγήσει τον 23χρονο Χερς Γόλντμπεργκ Πόλιν, αμερικανικής καταγωγής, να πει ότι τουλάχιστον 70 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να ντρέπονται. Γιατί μας παράτησαν μαζί με χιλιάδες άλλους κατοίκους. Θα πρέπει να ντρέπεστε που μας αφήσατε για 200 μέρες και όλες οι προσπάθειες του στρατού έχουν αποτύχει γιατί οι βομβαρδισμοί της αεροπορίας σκότωσαν σχεδόν 70 κρατούμενους σαν κι εμένα», δηλώνει στο βίντεο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έτοιμοι για την χερσαία επίθεση στη Ράφα

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός ανακοινώνουν πως είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την χερσαία επίθεση στη Ράφα. Ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως για τους άμαχους της Ράφας έχουν αγοραστεί πάνω από 40.000 σκηνές, οι οποίες μπορούν να στεγάσουν 10 με 12 άτομα η κάθε μία. Παράλληλα ο στρατός ανακοινώνει πως έχει εξοντώσει τα μισά ηγετικά στελεχη της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο.

Ταυτόχρονα όλο και περισσότερες εικόνες έρχονται από τους μαζικούς τάφους στα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Νάσερ. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αμάχους που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής του στα νοσοκομεία. Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν Ε.Ε και Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ το διαψεύδει και τονίζει πως είχε πληροφορίες για νεκρούς ομήρους και χρειάστηκε να κάνει έρευνά και αυτοψία σορών που ήταν ήδη θαμμένες στο χώρο.

«Η έρευνα διεξήχθη προσεκτικά και μόνο σε σημεία όπου οι πληροφορίες μας ανέφεραν πως υπήρχε η πιθανότητα να πρόκειται για ομήρους», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Κι ενώ η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ αλλά και ανθρωπιστική για τη Γάζα, φουντώνει το κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις ενώ το Κολούμπια αποφάσισε να γίνονται διαδικτυακά τα περισσότερα μαθήματα. Επικριτικός για την απόφαση εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Το Πανεπιστήμιο Columbia θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερο σθένος και θάρρος και να μείνει ανοικτό», είπε.

Ανησυχία και στους διοργανωτές της Γιουροβίζιον

Οι αντιδράσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, φαίνεται ότι προκαλούν ανησυχία και στους διοργανωτές της Γιουροβίζιον που θα γίνει στο Μάλμε στη Σουηδία.

Οι αρχές είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο, καθώς αναμένονται διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More