Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο θανατηφόρο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου – Όπλο η αντιβίωση και τα διαγνωστικά τεστ από γιατρούς

Σε λοίμωξη αναπνευστικού απο στρεπτόκοκκο οφείλεται ο θάνατος του 9χρονου κοριτσιού από το Διδυμότειχο, το οποίο κατέληξε μέσα σε δυόμιση ώρες από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σε μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο αποδίδεται και ο θάνατος 28χρονου από τη Λάρισα. Δώδεκα παιδιά έχασαν σε ένα χρόνο τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι το διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκο πρέπει να διενεργείται από γιατρούς.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τα συμπτώματα είναι:
Ο πυρετός, αμυγδαλίτιδα, κακουχία, ανορεξία, κάποιο εξάνθημα. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα τα οποία να μην κρίνονται σημαντικά.

Έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση η οποία μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε κάποιο θανατηφόρο συμβάν.

Αρκεί το άτομο το οποίο πάσχει όπως και το παιδί να το φέρουμε άμεσα σε επαφή με τον παθολόγο και με τον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα”, είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Επανέλαβε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο κολλάμε από μολυσμένη επιφάνεια, από δερματικό εξάνθημα, αλλά και από φορείς.Σπανίως, υπάρχει μία πολύ σοβαρή εξέλιξη και πολύ γρήγορη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More