Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ Τσακαλώτος και Πέρκα – Η επόμενη μέρα και τα σενάρια για νέο φορέα

Νέα επεισόδια στο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου θέτει εκτός Κ.Ο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, τους δύο βουλευτές του κόμματος που χθες αποχώρησαν από την παράταξη και επρόκειτο σήμερα να ανεξαρτητοποιηθούν. Δεν παραδίδουν την έδρα τους διαμηνύουν οι δύο βουλευτές. Το ίδιο θα πράξει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που αποχώρησε προ ημερών και μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά.

Με επιστολή τους προς τους γραμματείς του κόμματος οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υπέβαλαν την παραίτηση τους από την ΚΕ του κόμματος. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε τη σημερινή ως «καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στο προαναγγελθέν διαζύγιο με την λεγόμενη «Ομπρέλα» έκανε λόγο για «μικρή απόσχιση» με μικρές πολιτικές διαφορές, κυρίως όσον αφορά στην υπερφορολόγηση και την έπαρση της σημαίας. Μίλησε ακόμα για «σύγχρονη πατριωτική αριστερά». «Μία παράδοξη ήττα του κόμματος» χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του, Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα είναι πέντε βουλευτές, μόνο που αυτή τη στιγμή είναι μεν 5 οι ανεξάρτητοι πλέον, ωστόσο είναι τόσο ετερόκλητοι μεταξύ τους, οπότε δεν θεωρείται ότι υπάρχει η πιθανότητα να συγκροτήσουν ΚΟ. Αναμένεται στη συνεδρίαση της Ολομέλειας το μεσημέρι να ανακοινωθεί και τυπικά από τον πρόεδρο της Βουλής η διαγραφή των δύο βουλευτών και ότι τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι με 45 βουλευτές και δύο ανεξάρτητους, την κ. Πέρκα και τον Τσακαλώτο.

Εκτός ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος και Πέρκα – Η επιστολή Φάμελλου

«Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.
Οι εν λόγω βουλευτές οφείλουν να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ. 2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα».

Η επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου

Για την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώνει, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, η επιστολή δεν εστάλη τυπικά, καθώς μετά την επιστολή του προέδρου της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου, δεν θεωρείται αναγκαίο.

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με εκτίμηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Ε. Αποστολάκης: Αναμενόμενες οι αποχωρήσεις

«Αναμενόμενες» χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας της ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, προσθέτοντας πως «οι εντάσεις είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο και είχαν δημιουργηθεί τέτοιες αποστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να γεφυρωθούν».

«Σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος αλλά ήταν στην κατεύθυνση του ποια ήταν η πραγματικότητα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης αναφερόμενος ιδίως στην έκφραση περί «5ης φάλαγγας» που χρησιμοποίησε.

Ερωτηθείς για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, αν συμβεί θα το δούμε» ενώ πρόσθεσε πως «μέσα στο κόμμα υπάρχουν πάραπολλέ απόψεις, οι άνθρωποι που έχουν μείνει μέχρι τώρα υπηρετούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» υπογραμμίζοντας πως «έφυγε ένα κομμάτι από το κόμμα αλλά δεν είνια και τίποτα, τέτοιο μέγεθος ώστε να πούμε ότι αλλάζει το κόμμα όνομα».

Π. Σκουρλέτης: Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος Κασσελάκη

«Όσοι παρακολούθησαν και είχαν την δυνατότητα αυτή, μια και μεταδόθηκε η ομιλία του κ. Κασσελάκη, θα διαπίστωσαν τελικά, κάποια από αυτά τα οποία είχαν λεχθεί τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες ήταν λίγο για να περιγράψουν αυτό που είδαμε. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική θα την έλεγα εγώ εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς». Με την παραπάνω δήλωση, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όσα ειπώθηκαν δια στόματος του νέου προέδρου του κόμματος στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.

«Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο και σκληρής να είναι. Ό,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογίσει, για Τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης λόγος» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι «αυτός ο λόγος, το περιεχόμενό του και η αισθητική του, είναι ένας ξένος λόγος με οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς».

Δ. Βίτσας: Ο νέος φορέας θα κατέβει στις ευρωεκλογές – Το ΜέΡΑ25 χωράει

Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε στο Action24.

Όσο για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό τον νέο φορέα είπε, ότι δεν θα έχει μόνο στελέχη από αυτά που έφυγαν το Σαββατοκύριακο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη από άλλες τάσεις που έφυγαν νωρίτερα, όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν πριν τις εκλογές του το 2015.

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις αλλά θα επιχειρηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς». «Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει» ανέφερε στη συνέχεια ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Π. Πέρκα στο Πρώτο: Είμαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας – Δεν εγκαταλείπω την έδρα μου, το μέλλον είναι ανοιχτό (audio)

Π. Ρήγας: Ζητώ από τους συντρόφους μου να πάμε προς το Συνέδριο και στο περιεχόμενο της πολιτικής, γιατί το έχουμε ξεχάσει

Δ. Αυγέρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά μπροστά, ενδυναμωμένος από πείσμα και ζήλο

Οριστική πλέον η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος νέος φορέας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More