Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν – Για απόπειρα εθνοκάθαρσης μιλά η Αρμενία

Αδιάκοπος ήχος εκρήξεων και πανικός επικρατεί στους δρόμους του Στεπανακέρτ. Η μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ – υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών – δέχεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λέει ότι διεξάγει αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών και απαιτεί να αποσυρθούν πλήρως οι αρμένικες δυνάμεις από την περιοχή.

Οι αυτονομιστές ανακοινώνουν ότι αντιστέκονται και σταματούν την προέλαση των Αζέρων.

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από νάρκες από το τέλος του πολέμου του 2020, κατά τον οποίο το Ερεβάν έχασε μεγάλο τμήμα των εδαφών που ήλεγχε στην περιοχή σε μια ταπεινωτική ήττα. Η νέα ανάφλεξη προκαλεί φόβους ότι ξεσπά πάλι πόλεμος, με την Αρμενία να δηλώνει ότι δεν έχει δυνάμεις στον θύλακα και να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, οι περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αζέρων είναι εδώ και μήνες αντιμέτωπες με ανθρωπιστική κρίση. Οι Αζέροι έχουν μπλοκάρει από τον Δεκέμβριο τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ πολλά μαγαζιά είναι κλειστά.

Η Αρμενία λέει ότι η Μόσχα, που διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, οφείλει να παρέμβει και να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρηση, όμως η Μαρία Ζαχάροβα λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες την πληροφορήθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν. «Η Ρωσία ενθαρρύνει έντονα τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση» διαμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται ότι χάνει την επιρροή της στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόσφατα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε πει ότι ήταν λάθος η στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία και ο στρατός του συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τους Αμερικανούς. 

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More