Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΑΤΟ: Πιθανή παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία του, αφού ανώτεροι αξιωματούχοι των χωρών-μελών της Συμμαχίας υποστήριξαν ανοιχτά την ιδέα, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πιθανούς διαδόχους του, αναφέρει το Reuters.

Ερωτηθείς εάν πείστηκε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον να παραμείνει επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που χρειάζεται να λάβει το ΝΑΤΟ, εκτός από το μέλλον μου. Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από τους 31 συμμάχους».

Τον Σεπτέμβριο, ο Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δήλωσε ότι δεν επιδιώκει άλλη παράταση της θητείας του, υπενθυμίζει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι αυτό δεν έχει αλλάξει, αλλά αρνήθηκε επανειλημμένα να πει τι θα έκανε εάν τα μέλη της Συμμαχίας του ζητούσαν να παραμείνει γενικός γραμματέας.

Η θητεία του έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί τον Σεπτέμβριο μετά από εννέα χρόνια ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, τα μέλη της Συμμαχίας αγωνίζονται να βρουν τον διάδοχο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο πρόσωπό του την απαραίτητη συναίνεση των 31 μελών.

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More