Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρός κι αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας

Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανέσυρε χθες Σάββατο πτώμα ανηλίκου μετά το ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες, σε μικρή απόσταση από το νησί Λαμπεντούζα (νότια), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη έρευνες για άλλους δυο ανθρώπους που αγνοούνται.

Σύμφωνα με το ANSA, η ακτοφυλακή εντόπισε πτώμα ανηλίκου και διέσωσε 43 μετανάστες μετά το δυστύχημα, 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Λαμπεντούζα.

Επιζήσαντες είπαν στις αρχές πως στο πλεούμενο επέβαιναν 46 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν αφιχθεί στη Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα, μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα από ιταλικά περιπολικά και πλοία ΜΚΟ, καθώς ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν την κατάσταση γύρω από το νησί.

Εξαιτίας θαλασσοταραχής οι αρχές δεν έχουν μπορέσει ακόμη να διασώσουν ομάδα περίπου 20 μεταναστών που αποκλείστηκαν πάνω στα βράχια όπου έπεσε το πλεούμενο που τους μετέφερε το βράδυ προχθές Παρασκευή, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Χθες Σάββατο, η ΜΚΟ Open Arms μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter) βίντεο στο οποίο εικονίζεται το πλοίο της να πλέει εν μέσω θαλασσοταραχής και ισχυρού ανέμου προς το Μπρίντιζι (νότια), με 195 μετανάστες που διέσωσε.

Οι άνθρωποι αυτοί «έπειτα από μέρες που παράδερναν στη θάλασσα είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν απαγορευτικές καιρικές συνθήκες», ανέφερε η οργάνωση, επικρίνοντας την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης να ορίζει εσκεμμένα λιμάνια για την αποβίβαση των ανθρώπων που διασώζονται από πλοία ΜΚΟ σε μεγάλη απόσταση από τις περιοχές επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, στη χώρα έχουν φθάσει διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος περίπου 92.000 μετανάστες, σχεδόν οι διπλάσιοι από τους 42.600 για τους οποίους γινόταν το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More