Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νικάμε την υπέρταση κερδίζουμε καλύτερα χρόνια ζωής

Ένας σιωπηλός εχθρός της υγείας που απειλεί την ζωή των πασχόντων είναι η υπέρταση, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών και συχνά θανατηφόρων νοσημάτων.

Δύσπνοια καταβάλλοντας ακόμη και μια μικρή προσπάθεια, βάρος στο στήθος, εύκολη κόπωση, αίσθημα αυξημένων παλμών, στην πλειοψηφία τους τα συμπτώματα δεν προκαλούν άμεση ανησυχία. Για αυτόν τον λόγο ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση και δεν την αντιμετωπίζει εγκαίρως, εξηγεί ο Θωμάς Μακρής, πρ. πρόεδρος της  ελληνικής εταιρείας υπέρτασης.

Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι καταλυτικά  για την εξέλιξη της νόσου, που επηρεάζει κάθε σύστημα του οργανισμού. Αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές επιπλοκές ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Μετά τα 18 έτη πρέπει να ελέγχεται η πίεση κατά διαστήματα. Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής, συνήθως πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το άγχος, η κατανάλωση άλατος, και όχι τόσο το κάπνισμα.

Κάποια συμπτώματα εκδηλώνονται ως ένας πονοκέφαλος και για αυτό δεν προβληματίζουν τους πάσχοντες.

Η υπέρταση προσβάλει κεφάλι, καρδιά, αγγεία. Στεφανιαία νόσος, καρδιακή, ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών, κ.ο.κ.

Έχουμε δυο τρόπους αντιμετώπισης, σημειώνει ο κ. Μακρής. Ο μη φαρμακευτικός, που είναι η απώλεια βάρους και ο περιορισμός του αλατιού. Δεύτερος είναι τα φάρμακα που καθιστούν πολύ εύκολη την θεραπεία, σε συνδυασμό πάντα με προσεκτική διατροφή και άσκηση. Υπάρχει όμως και ένα 10% των πασχόντων εμφανίζει ανθεκτικότητα στην φαρμακευτική αγωγή.

Ο κρυφός εχθρός της υγείας, που προκαλεί υψηλή πίεση επανέλαβε ο κ. Μακρής, είναι το αλάτι. «Σε όλες τις προηγμένες χώρες στις συσκευασίες των προϊόντων αναγράφεται το ποσοστό άλατος στα τρόφιμα. Κέντρα υπέρτασης σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς που θα πρέπει να μην υποτιμούν τον κίνδυνο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More