Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Βασιλείου για καταυλισμό Αγίου Βασιλείου: Δεν μας αξίζουν οι συνθήκες που ζούμε σαν τσιγγάνοι

“Εδώ γεννηθήκαμε… εδώ στην Κω μεγαλώσαμε, είμαστε δημότες και οι συνθήκες αυτές, κάτω από τις οποίες ζούμε δεν μας τιμούν, ούτε αξίζουν στο νησί… Δεν είναι ωραία εικόνα”.

Τα γεμάτα παράπονο και πικρία λόγια ειπώθηκαν από τον πρώην διαμεσολαβητή Ρομά στο κέντρο κοινότητας του δήμου Κω, που δημιουργήθηκε το 2016, από ένα νέο άνδρα, τον Νεκτάριο Βασιλείου σε μια συγκινητική εξομολόγηση στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

“Εκατόν είκοσι συνάνθρωποι μας δημότες της Κω μεταξύ αυτών 30 παιδιά, ζουν σε ένα πρόχειρο καταυλισμό στη περιοχή του Αγίου Βασιλείου, κοντά στα Σφαγεία που αποτελεί και κεντρικό πέρασμα -οδηγεί από τον Ιερό χώρο του Ασκληπιείου στο παραδοσιακό οικισμό Ασφενδιού- σε συνθήκες απόλυτης στέρησης ακόμα και του δημόσιου αγαθού του νερού, το οποίο μέχρι τις 12 μ.μ. μπορούν να προμηθεύονται. Μετά τις 12μ.μ. είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένα για να πιούν και για το μαγείρεμα, ενώ στερούνται και αποχωρητηρίων. Δύο οικογένειες μόνο έχουν ένα αυτοσχέδιο WC, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να αναζητούν λύσεις στην ύπαιθρο…

Αν δείτε πώς υποχρεώνονται οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ηλικιωμένοι και άρρωστοι, να μαζεύουν νερό θα ντραπείτε… Ούτε ζώα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Βασιλείου, θυμίζοντας ότι είχε κατασκευαστεί μια τουαλέτα επί δημαρχίας Κώστα Καίσερλη το 2011, όμως δέχτηκαν πολλές μηνύσεις, αν και η πρωτοβουλία ανήκε στην δημοτική αρχή.

“Ακόμη και τώρα”, σημείωσε “που έχουν φτιάξει δυο σπιτάκια κάποιοι, γιατί δεν υπάρχουν παρά μερικές καλύβες, θέλουν και αυτά να τα γκρεμίσουν, γιατί λένε ότι είναι παράνομα. Και εμείς θέλουμε να ζούμε σε ανθρώπινες συνθήκες, όταν μάλιστα πολλοί από μας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δουλειά και σε ξενοδοχεία…

Πώς τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ενώ στερούνται πολλά – γιατί πηγαίνουν σχολείο- πώς να διαβάσουν σε αυτές τις συνθήκες; Πώς να πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους;”, διερωτήθηκε ο Νεκτάριος Βασιλείου, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν ενημερώθηκαν και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στέγασης για τα οποία γίνεται πολύς λόγος.

Αναζητούνται τα ευρωπαϊκά προγράμματα στέγασης

Να σημειωθεί, ότι το 2020 δημοσιεύθηκε διακήρυξη από το δήμο Κω, για τη μίσθωση έξι κατοικιών στις οποίες θα επιδοτούσε το ενοίκιο για τρία χρόνια, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος από το αντίστοιχο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Στις κατοικίες αυτές, θα διέμεναν έξι οικογένειες Ρομά, από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από ιδιοκτήτες προς ενοικίαση.

“Και μετά, το απόλυτο μηδέν, μέχρι και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις που έκαναν εκπρόσωποι των τσιγγάνων στη δημοτική αρχή. Υποσχέσεις εμπαιγμός και απόλυτη αδιαφορία για εξασφάλιση ακόμη και στοιχειωδών ατομικών πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, όπως τουλάχιστον ορίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ -Αύγουστος 197-7 που απευθύνει έκκληση προς όλες τις χώρες, όπου κατοικούν Ρομά, να τους παραχωρήσουν όλα τα δικαιώματα, που απολαμβάνει ο υπόλοιπος πληθυσμός”.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More