Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Κατσίμπρας, αναλυτής: Παροδική η ημεμία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Η εξωτερίκευση της έντασης θα γίνει στο Αιγαίο

Για το ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, τις επιθέσεις σε προεκλογικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Νίκος Κατσίμπρας, ειδικός Ανάλυσης – Επίλυσης Συγκρούσεων και ο Γιάννης Μανδαλίδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη.

Με τις εκλογές της 14ης Μαΐου να είναι σε λιγότερο από επτά μέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα επεισόδια με τους εννέα τραυματίες εις βάρους του Εκρέμ Ιμάμογλου που θα είναι αντιπρόεδρος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε περίπτωση νίκης τους στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.

«Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του άρχισε ένας πετροπόλεμος από συγκεντρωμένα περίπου 150 -200 άτομα που παρατάχθηκαν απέναντι από το πλήθος που ήθελε να ακούσει τον Ιμάμογλου», μετέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, ο οποίος περιέγραψε το πώς παρουσιάζει τα ανησυχητικά αυτά γεγονότα ο τουρκικός Τύπος. Και όπως είπε η παρουσία των εθνικιστών στο Ερζερούμ, οι οποίοι φέρεται να ευθύνονται για τα επεισόδια εις βάρος του Ιμάμογλου, είναι έντονη.

Πώς επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά

Για την ακραία πόλωση στις τουρκικές εκλογές και στο πώς επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Κατσίμπρας αναφέροντας ότι «περνάμε μια περίοδο μετά τον σεισμό που είναι πιο ήρεμα τα πράγματα γιατί ευνοούν όλους. Όμως, πιστεύω, ότι είναι παροδικό και πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι τα προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι παγωμένα, υπάρχουν και όλος αυτός ο παροξυσμός που μετέδωσε ο ανταποκριτής σας είναι κάτι το οποίο θα εντείνει την κατάσταση στο μέλλον, καθώς ιδίως από την Αμερική».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Επίλυσης Συγκρούσεων το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποιες αποφάσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πυροδοτήσουν δυσμενείς αντιδράσεις στην Τουρκία κυρίως για τα εξοπλιστικά.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αυτή την περίοδο περιμένει απλά να πάρει αποφάσεις ανάλογα του πώς θα εξελιχθεί κατάσταση στην Τουρκία για να μη φανεί ότι ουσιαστικά θα επηρεάσει το αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Κατσίμπρας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ζητήματα με τα μαχητικά αεροσκάφη F35 και F16 έχουν παγώσει για να μη φανεί ότι θα πυροδοτήσουν κάτι διαφορετικό στα εσωτερικά της χώρας

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίμπρα, η ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Τούρκων θα πυροδοτήσει την αντίδραση του τουρκικού παράγοντα.

«Δεν μπορεί να συγκρίνεις τα παλιά μπλοκ F-16 με τα δικά μας F-16 και τα F-35 τα οποία είναι τελείως άλλες δυνατότητες στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τα Ραφάλ και όλη την επένδυση η οποία έχει γίνει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα» επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής

Και όπως τόνισε «μέσα σε δύο χρόνια έχουμε υπερκαλύψει την απόσταση η οποία είχε ουσιαστικά δημιουργηθεί την περίοδο της κρίσης».

Οι παραβιάσεις είναι καταδρομικές

«Μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καθόλου παραβιάσεις στο Αιγαίο εδώ και τρεις μήνες, οπότε η εξωτερίκευση ουσιαστικά αυτής της έντασης θα γίνει στο Αιγαίο» εκτίμησε ο κ. Κατσίμπρας. Αναφορικά με την στάση που κρατάει η Τουρκία έναντι της Σουηδίας, η οποία διεκδικεί την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ανέφερει ότι οι Τούρκοι, σε αυτή την συγκυρία, βρίσκουν μια ευκαιρία για να διεκδικήσουν κάποια πράγματα.

«Θέλουν να έχουν πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά μπας και πάρουν κάτι. Αυτό με ανησυχεί ακόμα περισσότερο γιατί εμείς δεν διεκδικούμε κάτι, ενώ αυτοί με τις πιέσεις που κάνουν και την αντίσταση που δίνουν για την εισαγωγή νέων μελών στο ΝΑΤΟ και με αυτά που γίνονται με τα F-16 και τα F-35, πάντα διεκδικούν κάτι». Μια τακτική, που όπως υποστήριξε, έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του εθνικισμού στη Τουρκία.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανεξαρτήτως της επόμενης μέρας (στην Τουρκία), να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται και να μην επαναπαυόμαστε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επενδύσει σε ένα αμερικανικό -αντιδυτικό αφήγημα, κάτι που δεν συμφέρει ως χώρας. «Όσο πιο πολύ πολώνεται ο κόσμος, τόσο πιο πολύ ενισχύεται ο λαϊκιστικό εθνικιστικό κίνημα»

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα

Και όπως τόνισε «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» συμπληρώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι το τι θα γίνει στο πεδίο. «Αν δείτε τα στοιχεία που έχει το ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, θα δείτε ουσιαστικά πως είναι η εικόνα του ραντάρ όταν κάνουν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μιλάμε για κανονική επιχείρηση καταδρομική. Είναι πολύ συντονισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Με τις δημοσκοπήσεις να έχουν σταματήσει εδώ και τέσσερις ημέρες από την πλευρά του ο κ. Μανδαλίδης δήλωσε ότι οι πληροφορίες για τον νικητή μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικοτητα. Μιλώντας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε ένα ποσοστό κάτω από το 52% περίπου στο 51%» τονίζοντας ότι η αντιδυτική του ρητορική αυτή την περίοδο είναι πολύ μεγάλη καθώς τον εξυπηρετεί στον πολιτικό του λόγο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More