Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Μέσα στον Απρίλιο το αίτημα για την καταταβολή της 4ης δόσης που αφορά το σκέλος των δανείων

Η Ελλάδα είναι στο 23% στην επίτευξη των οροσήμων για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 17% τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο των τριμηνιαίων τακτικών ενημερώσεων για θέματα του χαρτοφυλακίου του, με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Έχουμε λάβει μέχρι στιγμής 14, 9 δισ. ευρώ, το 41% του προγράμματος είπε ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 30%. Έκανε επίσης γνωστό ότι εντός του Απριλίου θα γίνει αίτημα της Αθήνας για την καταβολή της 4ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στο σκέλος των δανείων και τον Μάιο αίτημα που αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων.

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι χθες κυρώθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος κάτι που όπως ανέφερε «απέδειξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με τα 36 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τα 18,2 δισ. ευρώ δεν επιστρέφονται ενώ τα 17,8 δισ. ευρώ αποτελούν «πόρους στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να «καλύψουμε το επενδυτικό κενό που υπήρξε λόγω της οικονομικής κρίσης».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του προγράμματος ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την ανακατεύθυνση των πόρων. Όπως είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την αναθεώρηση δόθηκαν 680 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε προγράμματα που είναι ακόμα ανοιχτά όπως τα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» και υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει πολλαπλώς την οικονομία ενώ σημαίνει και μεταρρυθμίσεις.

Για την αναθεώρηση υπήρξε δημόσια διαβούλευση τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι συνεχής η διαβούλευση με τα υπουργεία. Εξήγησε ότι το Ταμείο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κατάρτιση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι πρόγραμμα πολιτικών πιέσεων για το ποια προγράμματα θα μπουν σε αυτό, αλλά αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης που έγινε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More